Доступність посилання

ТОП новини

Порушення пам’яткоохоронного законодавства в столиці України


Порушення пам’яткоохоронного законодавства в столиці України

Київ, 6 жовтня 2002 - На тижні знову актуальною стала тема порушення пам’яткоохоронного законодавства в столиці України у зв’язку з веденням будівництва на території всесвітньо відомих історико-культурних національних заповідників Софії Київської та Києво-Печерської Лаври. Чергову спробу достукатися до чиновних голів зробило Українське Товариство охорони пам’яток історії та культури, яке провело цими днями прес-конференцію, присвячену ігноруванню посадовими особами Київської міськдержадміністрації громадського протесту проти руйнування згаданих національних заповідників.

Як українське, так і міжнародне законодавство забороняють будівельні роботи у заповідних зонах. Але закон – не перешкода для для конкретних посадових осіб, якщо домінує його паханська величність комерційний інтерес. Для заспокоєння ж громадськости кажуть – мовляв, чинне законодавство недосконале. Насправді ж, недосконалий танцюрист. Так, у своєму виступі на Дні уряду у Верховній Раді у вересні міністр культури та мистецтв України Юрій Богуцький порушення ж чинного законодавства пояснив: “недосконалою нормативною документацією щодо визначення зон охорони пам’яток”. Але ж нормативні документи мали бути прийняті виконавчою владою протягом шести місяців після ухвалення закону. А пройшло вже два з половиною роки з того часу. І ніхто не винен.

Досі не створено єдиного центрального органу охорони культурної спадщини. Нерухома частина цієї спадщини перебуває в управлінні двох урядових структур, Мінкультури та Держбуду. А Державна служба охорони культурної спадщини, попри міністерські обіцянки, існує лише на папері. Такий правовий хаос, який, я дуже підозрюю, підтримується свідомо, вигідний для того, хто за один свій підпис може, фігурально кажучи, місяць відпочивати на Канарах. Тому немає нічого дивного в тому, що Міністерство культури та мистецтв України надає заднім числом дозвіл на продовження будівельних робіт біля Софійського собору, що Київська міська держадміністрація не реагує на дві порушені кримінальні справи щодо будівництва фітнес-центру з басейнами біля стін Софії і кафе-експресу та диспетчерської тролейбусної станції біля стін Києво-Печерської Лаври. Як і не дивує те, що діється на території унікального острова - Національного заповідника “Хортиця”.

А тим часом стало відомо про плани міської держадміністрації розпочати будівництво у заповідній зоні поблизу трьох пам’яток національного значення – Національної філармонії та пам’ятників князю Володимирові і Маґдебурзькому праву. Можливо, там невдовзі виросте ще якесь чергове диво новітньої київської архітектури. По правді кажучи, неважливо, чи це будуть нові парники, як на Майдані Незалежности, які, подейкують, скопійовані з московської Манежної площі, чи якесь одоробало у вигляді колони.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG