Доступність посилання

ТОП новини

Пакистан – християни


Пакистан – християни

Прага, 7 жовтня 2002 – Зі зростанням ісламського екстремізму й антизахідних настроїв у Пакистані, тут частішають напади на християнські громади і церкви. Минулої суботи пакистанські християни, які налічують близько трьох мільйонів, провели акції протесту у найбільших містах країни й оголосили триденну жалобу у зв’язку з останніми убивствами християн.

Жертвами нападів мусульманських екстремістів стають, щоправда, не лише християни, а й буддисти та інші релігійні й етнічні меншості. Проте християни стали тут символом війни ісламу із християнським Заходом, особливо після воєнної операції США в Афганістані проти режиму талібан і терористичної організації Аль-Кайда. Прилучення керівництва генерала Мушаррафа до антитерористичної коаліції викликало в Пакистані потужний вибух ісламської опозиції і щораз частіші вилазки проти режиму і проти релігійних меншостей, які належного захисту тут поки що не мають.

Протягом останнього часу жертвами атак із боку мусульманських екстремістів стали 38 християн. Під час нападів багато людей постраждали від поранень. Останній інцидент стався 25 вересня у портовому місті Качачі, де терорист убив неозброєного вартового від Міжнародного інституту для миру і справедливості, стероризував вісім християн, прив’язавши їх до стільців і, поставивши їм кляпи. Після знущань їх розстріляно кожного в лоб. Із восьми вижила лише одна особа, яка досі перебуває в комі, тобто у стані непритомності. Генерал Мушарраф осудив убивство, назвавши його актом тероризму й фанатизму, проте відмовився виступити зі звинуваченнями будь якої конкретної екстремістської групи.

Тим часом лідери релігійних та етнічних меншостей минулого вівторка провели нараду, на якій поставили вимогу перед властями розпочати слідство у справі вбивства христян і заборонити «провокаційну літературу», яка закликає мусульман до нетолерантності й нападів на іновірців.

У суботу християнські лідери організували масові протести у крупніших містах Пакистану, проте, як повідомили лідери релігійних громад, поліція в Ісламабаді заборонила демонстрацію. Тим часом комендант ісламабадської поліції Карім Імам заперечив це повідомлення, заявивши журналістам, що влада не ставить жодних обмежень або заборон на протести християн.

У неділю християнський клір оголосив триденну жалобу для вшанування пам’яті жертв терору. Зі зростанням ісламського фундаменталізму в регіоні й зокрема в Пакистані журналісти не виключають можливості дальших подібних вилазок із боку ісламських екстремістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG