Доступність посилання

ТОП новини

СТАРШОБРАТСЬКА БЛАГОДАТЬ: До майбутнього візиту Алєксія Другого...


СТАРШОБРАТСЬКА БЛАГОДАТЬ: До майбутнього візиту Алєксія Другого...

Київ, 8 жовтня 2002 - Ситуація в Україні останнім часом виглядає дещо нестабільною. Підтвердженням цих слів можуть слугувати хоча б акції опозиції “Повстань, Україно!” та Всеукраїнський страйк, запланований на 12 жовтня.

До внутрішніх чинників нестабільності додаються ще й зовнішні, на кшталт скандалу з протиракетною системою “кольчуга”. До цього ж ряду, схоже, можна віднести і можливий візит в Україну московського патріарха Алєксія Другого.

Принаймні, так вважають Всеукраїнське товариство “Просвіта” та громадське об'єднання “Україні – помісну православну церкву.” Представники цих організацій провели прес-конференцію, на якій висловили свою позицію.

Сплеск емоцій, виявляється, можуть викликати не лише плівки майора Мельниченка чи гасла опозиції. До цього можуть спричинитися і непродумані вчинки високопосадових осіб. А саме такий учинок організатори прес-конференції ставили на карб голові українського парламенту Володимирові Литвину. Під час свого недавнього візиту до Москви, пан Литвин мав необережність запросити московського патріарха Алєксія Другого відвідати Україну. Як говориться в заяві, підписаній керівниками двох парламентських комітетів – Павлом Мовчаном та Лілією Григорович, пан Литвин не є особою вищого духовного сану. Водночас, і громадянин Рідігер – він же Алєксій Другий, - не є депутатом російської Держдуми. А відтак, подібні запрошення можна розцінювати як канонічний і етичний нонсенс.

На думку представника Української православної церкви Київського патріархату, владики Димитрія, дестабілізуючим фактором у релігійному житті України виступає і сам московський предстоятель:

“Патріарх Московський Олексій Другий не раз заявляв своє вороже ставлення до ідеї єдиної помісної Української православної церкви і взагалі до ідеї автокефалії.”

Україна за кількістю парафій є найбільшою православною державою світу, наголошувалось на прес-конференції. Але, як зазначив кандидат філософських наук Сергій ЗДІОРУК, саме відсутність єдиної помісної церкви неабияк шкодить іміджу України в православному світі:

“Якщо ви подивитесь Всесвітню Раду церков, чи конференцію Європейських церков, Україна там представлена гірше, аніж свого часу в ООН Україна була представлена за Радянського Союзу.”

Учасники прес-конференції запропонували розглядати можливий приїзд московського патріарха як експансію Росії у справи України, а також звернулись до Володимира Литвина й Алєксія Другого з вимогою відмовитись від візиту.

Представники УПЦ Московського патріархату мають з цього приводу іншу позицію. Говорить керівник прес-служби УПЦ МП Васілій Анісімов. АНІСІМОВ:” Це право архіпастиря приїхати до своєї пастви, а ця паства налічує сьогодні біля 10 тисяч общин. Патріарх не приїде до Павла Мовчана, до тієї групи депутатів, він приїде до своїх вірних.”

Отже, прапорами в Україні, залежно від їхнього кольору, лупцюються вже давно. Чи підуть у хід ще й хоругви? Питання наразі залишається відкритим...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG