Доступність посилання

ТОП новини

Цієї середи Комісія ЄС рекомендувала щоб переговори про вступ до ЄС десяти країн: Польщі, Угорщини, Чехії, Словаччини, Словенії, Литви,Латвії, Естонії, Кіпру і Мальти завершити у 2004 році


Цієї середи Комісія ЄС рекомендувала щоб переговори про вступ до ЄС десяти країн: Польщі, Угорщини, Чехії, Словаччини, Словенії, Литви,Латвії, Естонії, Кіпру і Мальти завершити у 2004 році

Брюсель, 9 жовтня 2002 - На підставі стратегічного і технічного звітів Єврокомісії названі десять країн зможуть долучитися до ЄС вже в тому ж 2004-му. А Болгарія й Румунія зможуть вступити до Євросоюзу лише у 2007 році. Щодо вступу Туреччини в ЄС, то про неї мова йтиме 24-25-го жовтня під час брюссельського саміту глав–держав Європейського Союзу.

Пропозиції Європейської Комісії щодо завершення переговорів із десятьма країнами кандидатами в ЄС презентував цієї середи у Європейському Парламенті Голова Європейської Комісії Романо Проді. Комісар у справах розширення ЄС Гюнтер Ферхойген представляв стратегічний та технічних звітів про рівень підготовки країн кандидатів до вступу в ЄС.У своїй промові Романо Проді зокрема сказав: ”Історичний проект об'єднання Європи сприятиме зміцненню миру, стабільності, демократії та економічному розквіту континенту. Я переконаний, продовжив Романо Проді, що Рада Європи схвалить пропозиції європейської комісії”.

Звіти, які в прес-центрі Європейської Комісії з величезним нетерпінням чекала чимала журналістська братія, повинні були оприлюднені об 11-й годині ранку. Однак в останню хвилину комісари ЄС вирішили документи доопрацювати й перенесли оприлюднення рапортів на вечір, що створило відповідний ажіотаж довкола цих документів. Цікаво було довідатись, які зміни були внесенні у звіти до вже заздалегідь підготовлених документів?

Проте сенсації не відбулось. Тривожні сподівання балтійських країн, що для них будуть визначені дати вступу в ЄС на дещо пізніший термін виявились марними. Усі десять країн: Польща, Угорщина, Чехія, Словаччина, Словенія, Литва, Латвія, Естонія, Кіпр та Мальта зможуть вступити в Європейський Союз у 2004 році. Зміни, які були внесені до стратегічного звіту про розширення Європейського Союзу стосувалися нової більш професійної системи спостереження за тим, як впроваджує в життя вимоги Європейського Союзу кожна країна-кандидат в ЄС, Було зроблене іще одне доповнення стосовно так званого параграфа “Сейфгард клоуз” – “Методів запровадження обмежень”. “Методи запровадження обмежень” - це механізми запровадження заборон на різноманітну економічну, торговельну, комерційну діяльність країн –кандидатів на ринку ЄС, якщо ця країна не дотримуватиметься якихось правил ЄС. Тобто, якщо, приміром, Польща не дотримуватиметься санітарних правил вирощування великої рогатої худоби, то їй буде заборонено експортувати тварин на внутрішній ринок Європейського Союзу. А якщо чеські броварні застосовуватимуть нерегламентовані біохімічні додатки для прискорення бродіння пива, то знамените чеське пиво також не зможе потрапити в торговельну мережу інших країн Євросоюзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG