Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Криму – знову скандали


Вибори в Криму – знову скандали

Симферополь, 14 жовтня 2002 - У Криму - знову скандал, пов’язаний з виборами до місцевого парламенту. Наприкінці минулого тижня Кримський виборчком визнав недійсними довибори в одному з округів, а ще в одному знову відмовився видати переможцю мандат депутата Верховної Ради Криму. Причина - підозри у підкупі виборців. Тим часом кримська влада наполягає на тому, щоб новий виборчий закон для Криму, який зараз розробляється, і далі був на основі мажоритарної системи, яка, як показала кримська практика, і сприяє підкупові виборців.

Політичні та економічні важковаговики Лев Міримський і Василь Хмельницький, які 22 вересня впевнено перемогли на довиборах до кримського парламенту, так і не стали депутатами Верховної Ради Криму. Минулої п’ятниці Виборчком автономії визнав недійсними вибори в окрузі №30, а в 25-у відмовився видати кримський депутатський мандат Льву Міримському, давши останньому термін у сім днів, щоб той визначився й склав повноваження народного депутата України. Водночас пан Міримський заявив, що відмовиться від українського депутатства лише після того, як отримає мандат депутата Верховної Ради Криму:

“Я вважаю, що сьогодні переважали політичні мотиви рішення, тому, що ті чи інші члени комісії дуже залежать від тих чи інших факторів та осіб. І я однозначно вважаю, що на комісію чинився тиск”, - заявив пан Міримський і додав, що має намір через суд вимагати мандат депутата Верховної Ради автономії. Думку його соратника Василя Хмельницького журналістам дізнатися не вдалося - через відсутність останнього. Однак, його представник Олексій Шеховцов повідомив, що той теж оскаржить рішення Виборчої комісії Криму у суді.

Слід сказати, що Виборчком уперше у своєму рішенні посилається на подання прокурора Криму. Нагадаю, що вже у день довиборів прокуратура порушила карну справу за фактом перешкоджання здійсненню виборчих прав громадян, що проявилося у підкупі виборців. Як повідомила начальника слідчого відділу Прокуратури АРК Ольга Сунгурова, в перебігу розслідування вдалося встановити, що група осіб на чолі з мешканцем Кіровограда якимсь Сальниковим "вела масовий підкуп громадян", пропонуючи їм по 50 грн. у випадку, якщо вони проголосують саме за Хмельницького. Ця група заздалегідь винайняла 3 автобуси, де одночасно перебували до 40 осіб. Як повідомила пані Сунгурова, затримані громадяни під час допитів підтвердили факт підкупу і навіть повернули прокуратурі "зароблені" гроші. У самого Сальникова вилучені майже 12 тисяч номіналом по 50 гривень. Зараз правоохоронці оголосили пана Сальникова у розшук. Каже Ольга Сунгурова:

“Прокурор ставить перед Виборчою комісією питання про те, щоб вибори у 30-му виборчому окрузі були визнані недійсними. Я, як посадова особа, яка організує і контролює перебіг розслідування за цією карною справою, безумовно, та однозначно підтримую подання прокурора Криму”, - заявила пані Сунгурова. Кримський виборчком погодився з прокуратурою автономії. Із задоволенням сприйнявши це рішення виборчої комісії, представники кримської влади, тим не менш і далі наполягають на тому, щоб новий виборчий закон для Криму розроблявся на основі мажоритарної системи. Саме тієї, яка, я-к показала кримська практика, і сприяє підкупові виборців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG