Доступність посилання

ТОП новини

Найбільший ризик для України становить ..... її влада


Найбільший ризик для України становить ..... її влада

Прага, 15 жовтня 2002 – Ніщо не загрожує Україні більше, ніж власна влада, - так вважають дослідники британської аналітичної компанії The Economist Intelligence Unit (EIU). Неефективність і скорумпованість влади, на їхню думку, є головною причиною, чому до країни не надходять західні інвестиції і не розвивається незалежний від влади місцевий бізнес.

Ані податкові ставки, що постійно змінюються, ані можливість відключення електроенергії у будь-яку хвилину, ані навіть організована злочинність не відлякують західних інвесторів більше, ніж продажність та безвідповідальність української влади. «Корупція є поширеною і сягає найвищого урядового рівня», - мовиться у дослідженні компанії The Economist Intelligence Unit. «Бюрократи вимагають хабарів навіть за виконання найменших повсякденних функцій. Ними також, на збиток іноземним компаніям, маніпулюють місцеві інтереси, скажімо такі, як державні підприємства, особливо у промисловому секторі», - ведуть далі британські дослідники.

За шкалою від одного до 100, де 100 є максимальним ризиком для інвесторів, діяльність української влади оцінюється відміткою 89, і є, відповідно, найбільшою категорією ризику в Україні. Набагато меншими, ніж із владою, є проблеми з макроекономікою, політичною стабільністю, безпекою та іншими чинниками, що визначають загальний ризик ведення справ в Україні.

Британські аналітики вказують на те, що лише незначна частина українських політиків виступає за відкрите бізнесове середовище, у якому могли б однаково процвітати закордонні та місцеві компанії. А звідси походить і поширена дискримінація щодо закордонних фірм. В українській економіці домінують потужні місцеві гравці, які успішно витіснили закордонний капітал. Вони мають добрі зв’язки в уряді та парламенті і можуть гальмувати законодавчий процес. Цим вони ще сильніше погіршують і без того погані умови для ведення бізнесу в Україні, зазначають британські дослідники.

«Керівництво і бюрократичний апарат працюють неефективно і непередбачувано, а спроби адміністративної реформи були практично припинені», - мовиться у дослідженні компанії The Economist Intelligence Unit. Як особливу проблему української політичної системи британські фахівці відзначають те, що члени уряду не несуть відповідальності за свої дії.

Щодо майбутнього, то різкого погіршення цієї сумної ситуації британські аналітики не передбачають. Але і покращення також чекати не слід - занадто малою в Україні є кількість тих, хто не на словах, а на ділі хотів би ефективної влади.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG