Доступність посилання

ТОП новини

Фулбрайтівські роковини


Фулбрайтівські роковини

Київ, 18 жовтня 2002 - Цього тижня десяту річницю діяльності в Україні відзначає програма імені Фулбрайта – флагманська програма уряду США. В рамках річниці у Києві розпочала роботу святкова фулбрайтівська конференція, присвячена проблемам української науки та глобалізації.

Діяльність різноманітних міжнародних програм та фондів останнім часом в Україні не є рідкістю. Але урядова американська програма імені Фулбрайта, спрямована на пожвавлення міжнародних освітніх обмінів, вирізняється і на цьому строкатому тлі. Насамперед, своєю масштабністю. Від часу започаткування програми, в 1945 році запропонованій Конгресу США сенатором Вільямом Фулбрайтом, вона охопила понад 250 тисяч учасників із 160 країн світу. Мета програми, втім, залишилась незмінною. Говорить Директор Програми імені Фулбрайта в Україні Марта Богачевська.

БОГАЧЕВСЬКА: “Ціль програми Фулбрайта є сприяти співпраці науковців цілого світу. У вас це звучить смішно, але ми в Америці беремо її дуже серйозно – пропагувати співпрацю й розуміння між народами.”

Як що ж говорити більш конкретно, то гранти Програми надаються на різні види освітньої діяльності, переважно – на викладання в американських університетах, проведення наукових досліджень, вчителювання. За десять років таку змогу мали понад 200 українських учених. Навзаєм, 180 американських науковців працювали в навчальних закладах України. Програма Фулбрайта – це завжди відкритий конкурс і однакові вимоги. Найголовніша з них – наявність цікавих ідей та належне опрацювання проектів. До речі, як свідчать самі фулбрайтори, сфера наукових зацікавлень програми є надзвичайно широкою. Як мовиться, є місце й фізикам, і лірикам.

До речі, в Україні вже існує товариство випускників Програми, яке регулярно проводить конференції, присвячені найактуальнішим проблемам в освітній галузі країни. Новий досвід і нові міжнародні наукові контакти дозволяють фулбрайторам визначати нові напрямки освіти в Україні, а також відігравати все помітнішу інтелектуальну роль у житті обох країн.

Як зазначила пані Богачевська-Хом’як, програм Фулбратйта має ще одну особливість: “Програма, котра ніколи не згорнеться. Вона є найстарша американська програма і є найбільше випускників тої програми, котрі будуть її боронити до останньої краплі крови.”

Звісно, це жарт. А ось потенційний шанс, який дає програма для кожного українського науковця – річ серйозна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG