Доступність посилання

ТОП новини

В Криму відзначили 4-ту річницю 6-го варіанту Конституції АРК


В Криму відзначили 4-ту річницю 6-го варіанту Конституції АРК

Симферополь, 21 жовтня 2002 - 21 жовтня виповнилося 4 роки з дня затвердження кримськими депутатами 6-го варіанту Конституції Автономної Республіки Крим. Втім, і досі на півострові точаться суперечки: 6-й, 5-й чи 7-й - це варіант Основного закону автономії.

У спільному з нагоди Дня Кримської конституції привітанні Президії Верховної Ради Криму, Ради міністрів автономії і Представника Президента України в АРК мовиться, що цей документ “для багатьох “гарячих точок” планети є прикладом цивілізованого врегулювання статусу автономії у складі незалежної держави”, а тому історичне значення ухвалення кримськими депутатами у 1998 році конституції Криму – “виходить далеко за межі автономії”.

У привітанні до кримчан також мовиться, що норми конституції надають широкі можливості для розв’язання питань економічного, соціального і культурного розвитку регіону. Кримською конституцією, цитую: “закріплені правові основи для узгодження інтересів держави та автономії, автономії та органів місцевого самоврядування, гармонізації стосунків між громадянами та органами влади, між людьми різних національностей”, кінець цитати.

Водночас, голова Верховної Ради Криму Борис Дейч у понеділок на прес-конференції у Симферополі заявив, що кримський парламент збирається уже в грудні або січні розглянути пропозиції щодо змін і доповнень до Конституції АРК. Каже Борис Дейч:

“Конституцію можуть любити чи не любити, але хоч якась у нас вона є. Життя рухається вперед. На тому етапі вона задовольняла нас, тепер багато її положень застаріли. І постійна комісія з місцевого самоврядування вже починає працювати. Над деякими положеннями й пунктами кримської конституції починають працювати всі комісії Верховної Ради Криму”, – заявив Борис Дейч.

За його словами, кримську владу не влаштовують лише реальні бюджетно-економічні повноваження автономії:

“Багато положень Конституції Криму ми використовуємо повністю, однак, бюджетні – урізані “поправкою депутата Зайця” і законом “Про бюджет України”. І це не поєднується. Те, що записане у нашій конституції – ми не можемо отримати. Це - головне питання”, - сказав кримський спікер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG