Доступність посилання

ТОП новини

У Празі закінчив роботу «Форум – 2000» – одне з найавторитетніших міжнародне засідань інтелектуалів, традиція проведення яких належить чеському президентові Вацлаву Гавелові


У Празі закінчив роботу «Форум – 2000» – одне з найавторитетніших міжнародне засідань інтелектуалів, традиція проведення яких належить чеському президентові Вацлаву Гавелові

Прага, 21 жовтня 2002 - Перший міжнародний «Форум-2000», названий так символічно, щоб наголосити на перехідності вічних людських ідеалів – справедливості, миру, свободи, відбувся ще 1997 року. Вацлав Гавел, один із найавторитетніших європейських політиків, відомий борець за права людини, тоді швидко знайшов однодумців - японського філантропа Йохеї Сасакаву та ізраїльського письменника, лауреата Нобелівської премії миру Еллі Вайса. Так всі троє тісно співпрацюють і сьогодні, а успіх їхньої ініціативи підтверджується тим, що празькі зустрічі швидко здобули собі авторитет у світі. Протягом минулих років учасниками Форумів були, зокрема, найвищий духовний лідер Тібету Далай Лама, американський президенти Білл Клінтон, французький політолог Жак Рупнік, меценат і філософ Джордж Сорос. Метою празьких Форумів є пошук спільної мови між різними народами, націями, культурами в нових умовах глобалізованого світу. Наприклад, якою може бути роль та відповідальність релігій у складному процесі взаємного зближення та порозуміння. Цій темі була присвячена минула зустріч інтелектуалів у Празі. Нинішня ж відбувається в рамках дебатів на тему «Мости через глобальну прірву» і чеський президент вірить, що вона не минула даремно. Зокрема, Вацлав Гавел із цього приводу зазначив:

В.Гавел: Я бажаю, щоб наша зустріч була успішною, щоб вона пролила промені світла на різноманітні проблеми сьогодення у світі й щоб світло, яке вона на ці проблеми кидає, було поміченим.

Цьогорічний «Форум – 2000» розглядав питання глобалізації в економічному аспекті, при цьому на саму економіку намагався подивитись у контексті морально-етичних проблем. Ось що, зокрема, сказав учасник зустрічі японський філантроп Сасакава:

Сасакава: Механізм повинен працювати, щоб підтримати бідних і ображених, які страждають від негативних наслідків глобалізації, й цей механізм потрібний. Це не просте завдання, але воно варте обговорення.

Одна з найважливіших тем майбутнього засідання празького «Форуму 2000» є тема ролі й відповідальності НАТО після його розширення. Засідання має відбутись 14 листопада, тобто тиждень перед початком роботи самміту НАТО в Празі. До дебатів запрошуються як прихильники, так і противники НАТО. Організатори сподіваються, що наперекір розбіжностям, все ж удасться відкрити конструктивні шляхи глобалізації, надати їй гуманних форм.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG