Доступність посилання

ТОП новини

Українська влада знову у чорному списку ворогів журналістів: звіт "Репортерів без кордонів"


Українська влада знову у чорному списку ворогів журналістів: звіт "Репортерів без кордонів"

Прага, 23 жовтня 2002 - Міжнародна організація "Репортери без кордонів" 23 жовтня вперше оприлюднила свій рейтинг країн світу щодо стану свободи слова. Україна потрапила до кінця списку, де місце державам-порушникам прав журналістів. Україна займає 112-е місце серед 139 країн. Ще гірший стан свободи слова в Росії й Білорусі. Знаменно, що "Репортери без кордонів" піддають критиці і Сполучені Штати, бо там часто заарештовують журналістів, які не бажають розголошувати джерела своєї інформації. Найвільніше себе почувають представники мас-медіа у Фінляндії, Норвегії й Голландії, найгірше – в Північній Кореї.

Але зараз докладніше про становище в Україні. По телефону з Парижа говорить Алла Лазарєва, координатор українських проектів "Репортерів без кордонів".

Алла Лазарєва

Провідний принцип класифікації, яку сьогодні оприлюднили «Репортери без кордонів», це рівень безкарності. І в Україні, на жаль, рівень безкарності злочинів проти журналістів конкретно, наприклад, 2 вбивств журналістів Георгія Гонгадзе та Ігоря Александрова вражає. Тому Україна опинилася після таких країн як Узбекистан чи Азербайджан, оскільки за останні 2 роки ані в Узбекистані, ані в Азербайджані не було зафіксовано вбивств журналістів і тим більше таких убивств, які не були розслідувані. Інші критерії, чому ми опинилися після держав, де авторитарні тенденції набагато гостріше себе виявляють ніж в Україні, це тому, що в Україні є також надзвичайно велика кількість нападів на журналістів, які також переважно не розслідуються чи погано розслідуються. Можливо в таких країнах як Туркменістан нападати на журналістів перестали тому, що журналісти просто не дозволяють собі писати щось критичне, немає, де це публікувати, і тому немає сенсу їх бити чи залякувати. В Україні все таки йде боротьба, є певні владні тенденції затиснути, зачавити свободу слова. Є спротив журналістів, не можна сказати, що на колективному рівні, але, принаймні, боротьба журналістів за право бути журналістами, а не пропагандистами існує.

Мар’яна Драч

Як готували «Репортери без кордонів» цей рейтинг країн - порушників свободи слова, і хто брав участь у визначенні цього рейтингу?

Алла Лазарєва

Це вивірялося за 3 джерелами - наш кореспондент, ОБСЄ, які присутні на місці, і якась із правозахисних організацій, або місцевих, або міжнародних, які також працюють і роблять свій моніторинг на місці.

Мар’яна Драч

Хто брав участь у підготовці саме українського звіту?

Алла Лазарєва

Це українське представництво, яке називається Інститут масової інформації, також ми брали дані ОБСЄ і, думаю, аргументацію однієї із французьких журналісток, яка досить часто робить репортажі в Україні. Я б не хотіла її називати.

Мар’яна Драч

На яку реакцію з боку України ви очікуєте?

Алла Лазарєва

Реакція з боку України зазвичай буває типовою. Або нас звинувачують у тому, що ми надто настирливо наполягаємо, що є проблеми, а в інших країнах ще гірше, або кажуть, що ситуація покращується й покращується, тільки ми цього не бачимо. Думаю, наша аудиторія - це здебільшого колеги-журналісти, і якщо ми привертаємо їх увагу до того, що ситуація в країні не є чудовою, то це для того, щоб вони робили щось конкретне на місці для покращення ситуації. Звичайно, ми завжди будемо поряд, щоб їх підтримати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG