Доступність посилання

ТОП новини

Чеченські жінки-вдови – учасники драматичної ситуації у московському театральному центрі


Чеченські жінки-вдови – учасники драматичної ситуації у московському театральному центрі

Прага, 24 жовтня 2002

Людмила Ваннек

Ми звернемося ще до одного аспекту цієї драматичної ситуації у Москві. Є повідомлення про те, що серед озброєних людей, які захопили театральний центр на Дубровці, є багато жінок. Я звернулася до моєї колеги з чеченського відділення північнокавказької редакції радіо Свобода/Вільна Європа Аміни Умарової з проханням пролити світло на цю інформацію. Аміно, скільки жінок у цій групі, і що Вам про них відомо?

Аміна Умарова

Про цю групу жінок, яких на різних сайтах називають вдовами чеченських бійців, нам і нашій службі на даний момент нічого не відомо, тому що всередині будинку ще нікого не було. На деяких сайтах це є , але я би не стала на цю інформацію спиратися, тому що зараз інформація надходить дуже суперечлива.. Учора нам вдалося зв’язатися з заручницею. Вона говорила, що вони нікуди не можуть пересуватися, сидять у кріслах. Ми чули розмови, в коридорі розмовляли бійці, але жіночого голосу я не чула. Про жінок вона також нічого не говорила. Вона сказала, що вони замінували весь будинок, що з ними нормально поводяться і ніхто їм не погрожує. Їх вимоги - припинити війну в Чечні. Кількість цих жінок ніхто не знає. Різні ЗМІ інформують по-різному, але ця кількість - 40 жінок, я не знаю звідки ця цифра. Інформація щодо загальної кількості цих бійців також різна - від 16 до 50. Але вони ні з ким не виходять на зв’язок, і ми не зв’язувалися з ними. Вони тільки дозволяють заручникам, які мають мобільні телефони, дзвонити кудись, у якісь ЗМІ. Іншої інформації про цих жінок ми не маємо.

Людмила Ваннек

Чи є якась інформація з Ічкерії від офіційних представників про цих жінок?

Аміна Умарова

З Республіки ми також ніякої інформації про цих жінок не маємо. Єдине, це є виступи Ільясова й Кадирова. Але вони гостро засуджують захоплення заручників і говорять, що в Чечні проходять мітинги.

Людмила Ваннек

Що могло взагалі штовхнути цих жінок, які, напевно, є і матерями, іти на смерть?

Аміна Умарова

Якщо там присутні ті жінки, про яких говорять ЗМІ, але підтвердження цьому в нас ще немає, то єдине, що можу сказати, я думаю, цим жінкам немає що втрачати. Нелегко жінці свідомо іти зі смертниками, знаючи чим закінчуються такі конфліктні ситуації. Тим більше зараз, коли йде всесвітня боротьба з тероризмом. На що може зважитися жінка, коли в неї віднімають коханого чоловіка, брата? Я можу припустити, що на це жінок спонукала безвихідність. В їх житті нічого не залишилося. Будинку немає, чоловік або зник без вісти, або знаходиться десь у в’язниці / засуджують мінімум на 10 - максимум на 20 років /, і немає жодної надії, що, навіть, після цього часу повернеться нормальна людина. Якщо замість будинку воронка, зник батько, вбитий брат... Тільки з безвихідності жінка може піти на таке, щоб привернути увагу, що існує ця проблема. Що від того, що генерали заявляють: в горах залишилося 200-300 чи 2000-3000 бойовиків, кількість яких ніяк не зменшується, хоча вони їх убивають кожного дня по 50, по 100? Але війна триває, зачистки продовжуються. Жінки постійно розплачуються грошима, матеріальними цінностями, аби тільки не забрали з дому чоловіка, не забрали дівчину. Жінки постійно змушені відкуповуватися. А в Чечні жінка, дівчина, дівчинка, мати - це найсвятіше, що має чеченський народ.

Людмила Ваннек

Тим важливіше було почути не лише журналіста, а й жінку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG