Доступність посилання

ТОП новини

Московська трагедія


Московська трагедія

Прага, 28 жовтня 2002 – Протягом минулих вихідних і цього понеділка у центрі уваги західних коментаторів – трагедія із захопленням заручників у московському театральному комплексі. Оглядачі аналізують різні аспекти цієї історії: загрозу міжнародного тероризму й боротьбу з ним, триваючі каральні операції російських війську Чечні, які провокують відчайдушну реакцію з боку чеченців, а також компрометацію чеченського руху за незалежність унаслідок захоплення заручників серед беззахисного цивільного населення.

Передусім слід сказати, що у відгуках західної преси московська трагедія героїв не має і жодна зі сторін не викликає в коментаторів особливих симпатій або співчуття, за винятком жертв цього акту і їхніх родин.

Коментуючи московську трагедію, оглядач газети «Вашингтон пост» Пітер Бейкер підкреслює, що розв’язка цієї кризи може стати екзаменом дальшої популярності Путіна серед російського населення. Свого часу Путін здобув загальну підтримку росіян, обіцяючи швидке закінчення чеченської кризи, проте конфлікт триває вже кілька років і врешті, за словами автора, прийшов на подвір’я Москви. Автор наводить дані усних опитувань, проведених 25 жовтня Російським центром громадської думки. 53 відсотки опитаних звинувачують у триваючій чеченській кризі російське керівництво і лише 16 відсотків – чеченських бойовиків. Дві треті опитаних виступають за вирішення цієї кризи шляхом переговорів.

Тим часом коментатор німецького фінансового щоденника «Гандельсблат» Маркус Ціннер дає оцінку діям Путіна у московській трагедії. Російський керівник, підкреслює автор, намагається піднести нинішнє захоплення заложників і дії російського спецназу, як частину кампанії боротьби зі спільним ворогом –міжнародним тероризмом. І саме в цьому криється фундаментальна помилка, бо нинішня трагедія, як вважає автор, пов’язана із триваючими каральними діями російських військ у Чечні і ніскільки не з боротьбою проти міжнародного тероризму і не має нічого спільного з терористичними актами у США у вересні минулого року. Московська трагедія, веде далі автор, має політичні корені і повинна бути вирішена політичними засобами. Однак, як видно з усього, Путін не надто схильний прислухатися до думок росіян, втомлених війною в Чечні.

Газета «Нью-Йорк таймс» гостро критикує обидві сторони московської трагедії – російське керівництво і озброєних чеченців, що захопили в заручники сотні невинних цивільних осіб. Обидві сторони, за словами газети, допустилися тяжкого промаху. Газета, однак, зважає на той факт, що причиною трагедії стали безчинства російської армії в Чечні, яким і досі не видно кінця.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG