Доступність посилання

ТОП новини

Зленко про НАТО


Зленко про НАТО

Київ, 31 жовтня 2002 – “Немає кризи у відносинах України та НАТО. Є певні колізії у відносинах із одним із членів альянсу”. Так заявив увечері 31 жовтня міністр закордонних справ України Анатолій Зленко. Він виголосив позицію офіційного Києва після того, як Північноатлантична рада ухвалила рішення скасувати свої попередні наміри і відмовитися від проведення саміту Україна–НАТО з запрошенням до Праги президента України.

Рішення Північноатлантичної ради не запрошувати до Праги на саміт НАТО президента України, а обмежитись присутністю міністра закордонних справ, стало досить неприємною новиною для Києва. Хоча після підозр із боку США і Британії, що Україна поставила зброю до Іраку, це було досить прогнозоване рішення. За такого розкладу міністр закордонних справ України Анатолій Зленко вимушений був пояснювати, як саме надалі збирається Україна поєднувати недовіру до Києва з боку НАТО зі своїми гаслами про євроатлантичну орієнтацію. Він сказав, що зараз Київ вивчає причини та наслідки такого рішення. Разом із тим, за словами Зленка, “особливе партнерство України з альянсом є невід’ємним елементом європейської безпеки, тому позитивна основа наших відносин залишається незмінною. Від цього курсу ми не відмовляємося. Кризи у взаєминах України з НАТО не існує. Є певні колізії з одним із членів НАТО. Але це тимчасове. Колізії минуть. А партнерство залишиться і буде прогресувати”.

Зленко сказав, що подальший характер узаємин України з НАТО буде залежати від змісту тих документів, які готуються до обговорення та ухвалення в Празі на засіданні комісії Україна–НАТО. Міністр також визнав, що саме позиція США зіграла вирішальну роль у скасуванні саміту Україна–НАТО на найвищому рівні: “Переконаний, що непорозуміння у взаєминах України та США мають тимчасовий характер. Бо за цим стоїть короткозора, недалекоглядна і незрозуміла для нас політика”.

Зленко визнав, що існує виразний зв’язок між розслідуванням у справі “Кольчуг” і останніми підходами НАТО до України. Причому, за його словами, скасування попередніх планів сталося ще до того, як були оприлюднені висновки британських та американських експертів, які працювали в Україні і досліджували можливість продажу зброї з України до Іраку, – що є “незрозумілим”. А сам скандал навколо “Кольчуг” Зленко назвав таким, що використовується як піарівський захід. За словами міністра закордонних справ України, від рішення Північноатлантичної ради у підсумку не виграє ні НАТО, ні Україна, – і що ще не ухвалено рішення, чи буде міністр закордонних справ України брати участь у роботі комісії Україна–НАТО, якщо альянс не хоче вести діалог із офіційним Києвом. Остаточне рішення буде ухвалюватись на підставі низки чинників, які міністр не деталізував. Разом із тим, на його думку, “ця ситуація є однозначно програшною і для НАТО, і для України. Боюсь, що після рішення НАТО по Україні празький пиріг матиме гіркий присмак”, – сказав Анатолій Зленко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG