Доступність посилання

ТОП новини

Всі, хто приїде до Праги, не може оминути увагою Крамаржової вілли – чеської Даунінґ стріт – резиденції чеських прем’єрів


Всі, хто приїде до Праги, не може оминути увагою Крамаржової вілли – чеської Даунінґ стріт – резиденції чеських прем’єрів

Прага, 4 листопада 2002 - Відомий чеський політик Карел Крамарж відзначався рішучістю в усьому – діях, поглядах, учинках. Ймовірно тому до своїх 50-ти літ йому вдалось багато – стати депутатом австрійського парламенту і чеського сейму, лідером Національної партії вільнодумців, одним із сподвижників Томаша Масарика – батька чехо-словацької демократичної держави. На початку вони були разом, Масарик став першим президентом нової Чехо-Словаччини, а Карел Крамарж – перших прем’єром уряду.

І ще кілька штрихів, які доповнять портрет Крамаржа. Він був одним із найбагатших осіб своєї доби, що надавало видному європейському політикові особливого шарму, та головне робило його незалежним у реалізації задумів. Так він взяв собі за дружину іноземку, москвичку Надію Абрикосову зі старого російського купецького роду. Подружжя рішучого Карела та енергійної Надії, хоча й було бездітним, та на думку сучасників, щасливим. Життя минало між Прагою та Віднем, і все ж Прага притягала більше. Так у родини Крамаржів зродилась ідея: поставити в Празі свій дім. Вибрана земельна ділянка – високо над рікою, над старим містом, відповідала задумові. Кілька років тривало будівництво, в процесі якого не останню роль відіграла сама Надія Крамаржова. Архітектура історизму найбільше відповідала смакам замовників. Два розлогих поверхи вмістили 56 приміщень, а весь будинок з трьох сторін огортали старі сади – місце тихих прогулянок насамоті, котрі так любила Надія Крамаржова. Тільки щастя тривало недовго. Подружжя прем’єра вселилось у віллу на початку 1915 року, а вже за тиждень Карел Крамарж, незважаючи на депутатський імунітет, за свою проросійські настрої був арештований. І хоча за два роки його звільнили, життя в розкішній віллі вже ніколи не повернулось у своє спокійне і щасливе русло. Надія хворіла, а політична зірка Крамаржа згасала. Всередині 1930-х років померла спочатку Надія, потім і Карел. Залишився їхній великий дім, який уряд Чехословаччини використовував як резиденцію для особливо високих гостей.

За часів комуністичної Чехословаччини ніхто достеменно не знав, що діється за високими мурами огорожі, до того ж озброєна охорона перетворила навколишні сади і саму віллу в неприступну фортецю. Тільки зараз, точніше - два роки тому, двері Крамаржової вілли відчинились. Чехи побачили багато оздоблені інтер’єри будинку, який уряд вирішив перетворити у резиденцію чеського прем’єра. Першим господарем Крамаржової вілли став колишній прем’єр Мілош Земан. Однак він зізнався, що за браком часу там так і не встиг відчути себе вдома. Зараз Крамаржову віллу обживає чеський прем’єр Владімір Шрідла та його дружина Вікторія. Й вони визнали, що потрібно буде немало зусиль, щоб вдихнути у віллу нове життя, щоб перетворити її у справжнє родинне гніздо, куди завжди радісно повертатись. Однак уже зараз чеський прем’єр приймає у своєму домі перших високих гостей, а празькі гіди вказують на Крамаржову віллу, як на чеську Даунінґ Стріт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG