Доступність посилання

ТОП новини

У виборах до Сенату – вищої палати Парламенту Чеської Республіки, перемогли незалежні кандидати та члени правої Громадянсько-демократичної партії


У виборах до Сенату – вищої палати Парламенту Чеської Республіки, перемогли незалежні кандидати та члени правої Громадянсько-демократичної партії

Прага, 4 листопада 2002 - Якщо хтось гадав, що за наслідками виборів до сенату Чеської Республіки можна буде на загал розгадати, котра з партій є найбільшим фаворитом у чехів, так той напевно помилився. Ще два місяці тому, під час виборів до Парламенту цієї країни, чехи виразно підтримали соціальних демократів. Ця лівоорієнтована партія разом з двома меншими – Унією свободи та християнськими демократами утворили тоді коаліцію, яка забезпечувала урядові парламентську підтримку. Сьогодні ж становище помінялось. Політичний маятник хитнувся направо. З політичних партій тільки права Громадянсько-демократичної партія зуміла вибороти перемогу, а з нею - і 26 місць з 81-ого в Сенаті. Соціальні демократи разом зі своїми коаліційними партнерами зазнали втрат і опинились у меншості. Таким чином майбутня доля Чехії нині значною мірою в руках незалежних кандидатів – 11-ти новообраних сенаторів, за прихильність яких уже нині почали вести бій політики.

Звичайно, лідер Громадсько-демократичної партії, чеський екс-прем’єр Вацлав Клаус не приховує задоволення з перемоги: він вважає, що партії вдалось нав’язати діалог із співгромадянами якраз у найтяжчий період - після драматичних серпневих повеней. Можливо тому члени цієї партії здобули перемогу і в виборах до місцевих органів управління, в тому числі – й до столичної мерії. Є реальні шанси, що мером Праги стане саме представник Громадянсько-демократичної партії.

Словом, перемога правих політичних сил у виборах до Сенату порушила баланс сил на чеській політичній сцені. В обох палатах чеського парламенту соціальні демократи нині, не маючи виразної більшості, змушені шукати собі партнерів. Звідси і ще один висновок: цілком неоднозначно виглядають сьогодні вибори нового президента країни, що мають відбутись у січні наступного року. Жодного з 11-ти кандидатів на цю найвищу державну посаду не можна назвати фаворитом. І ще одне: у виборах до Сенату взяло участь всього 32 відсотки громадян – це найнижчий рівень активності в історії Чеської Республіки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG