Доступність посилання

ТОП новини

Західна преса подає неправдивий образ України - експерт Австрійської академії оборони


Західна преса подає неправдивий образ України - експерт Австрійської академії оборони

Прага, 5 листопада 2002 – У середу розпочинається офіційний візит президента Кучми до Австрії. Взагалі, графік закордонних поїздок українського лідера на листопад дуже напружений – повідомив у понеділок керівник Управління зовнішньої політики адміністрації президента Анатолій Орел. Найближчим часом Леонід Кучма має відвідати Китай, а наприкінці місяця планує державний візит до Італії. Така інформація з президентської адміністрації ставить під сумнів твердження багатьох політологів про можливу ізоляцію України на Заході і зокрема про небажання західних лідерів бачити президента Кучму у себе.

Аналітик Національної Академії оборони Австрії Мартін Малєк вважає недоречним говорити сьогодні про особливу ізоляцію України, тому що ця країна і до цього не була близькою Заходові, вона була ізольованою від нього й раніше. Ольга Буряк запитала пана Малєка, який також є радником Міністерства оборони Австрії, чи доречно сьогодні говорити про особливу ізоляції України на Заході?

"На превеликий жаль, ми мусимо визнати, що на Заході про Україну говорять дуже мало. Той факт, що Україна є дуже великою і дуже важливою державою, на мою думку, вона є наріжним каменем європейською безпеки – ця обставина так і не увійшла до масової свідомості громадян на Заході. Я переконаний, якби пересічних європейців запитали на вулиці, як звати президента України, 95 відсотків з них не знали б відповіді. На такому тлі, я не говорив би зараз про ізоляцію України.

Чи Ви погоджуєтеся, пане Малек, з коментарями західної преси, яка переважно пише про Україну, у негативному значенні?

"Я з нею не згоден, якщо ми говоримо про моє особисте враження від західної преси. Я не згоден, що в Україні - розгул злочинності, корупції, і не вірю у повідомлення про нелегальний продаж зброї. Мені дуже не хотілося б, щоби Захід забив Україну, це по-перше, по-друге, я хотів би, щоби Захід усвідомив важливість України, і по-третє, щоби Україна посіла пристойне місце серед європейських народів. Я переконаний, Україна рано, чи пізно увійде до складу Європейського Союзу. На жаль, серед європейських політиків багато хто думає інакше. Але, в України попереду ще багато роботи."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG