Доступність посилання

ТОП новини

Глибоко в надрах центрального Китаю розташований базар Дзіанґ Кіау, де можна купити все, що завгодно


Глибоко в надрах центрального Китаю розташований базар Дзіанґ Кіау, де можна купити все, що завгодно

Прага, 5 листопада 2002 - Єдина біда, що всі товари – це підробки. Єдине справжнє на цьому базарі це люди. Китай – це мекка підробок. В пошуках дешевої сумки від Шанель там попрямувала Ірина Халупа. Ну не зовсім, наш бюджет, на жаль, не дозволяє на відрядження до Китаю, але Ірина порилася в різних публікаціях і підготувала цей непідроблений, оригінальний матеріал.

На перший погляд нормальний базар, тут продають фрукти, там городину, а он трішки дальше китайські пиріжки. Проте це неповторний базар, бо тут ви можете купити море підроблених документів. До кольору до вибору, як то кажуть. Офіційні документи, паспорти, свідоцтва. Польові друкарні можуть на місці задовільними ваші потреби. Університетські дипломи - ви вибирайте який університет вам підходить коштують від 10 до 12 доларів. Ось так, одним махом, за 12 доларів ви можете стати доктором економічних наук. Тут також можна придбати книжечку проживання, це приблизно то саме, як прописка, Саме завдяки цього документа, Китай може контролювати пересування свого більш ніж мільярдного населення.

Підробити можна все, і ось Китай вкотре показав, що так підробляти, як вміють в Китаю, навіть спритні українці не перескочать. Йдеться про феноменальні дитячі книги Геррі Поттер. Український читач знайомий з тим юним чарівником завдяки гарного перекладу Віктора Морозова. Але до перекладу довго треба було узгоджувати з автором, видавництвом тощо. Китайці вирішили всі ці складні переговори відкинути.

По сьогоднішній день Джей Кей Роулінґ написала 4 книги пригод Геррі Поттера, заплановано всього 7. Що ви думаєте, в Китаю вже є 7. Ще немає 5-ої книги на Заході а в Китаю вже 7. Всі вони написані різними авторами і для справжніх ґурманів адже ніяк не є привабливими, Гаррі Поттер і Леопард підходять до Дракона, Гаррі Поттер та Золота Черепаха, Гаррі Поттер та кришталева ваза – ось назви підробок. В одній із книг поплутали фабули і чарівник Ґандальф із трилогії Толкєна Цар Перстенів, раптом появляється поруч з Поттером. Все це пішло так далеко, що в місті Ченґ Ду взялися підробляти підробки.

Міжнародний Союз Інтелектуальної Власності вважає, що минулого року, автори втратили півтора мільярди доларів від підробок фільмів, музики, комп’ютерних програм та книжок. Але не всі задоволені підробками. Державне Народне Видавництво Китаю мають стоси листів від незадоволених юних читачів. Але, щоб відрізнити справжнє від підробленого, вони все ж таки спокусилися на підробку. Я на це не піду, як ми мені не хотілося, все ж таки відмовляюся від підробки сумочки від Шанель. Я бачила дуже гарну сумку в київському ЦУМ - і від французької фірми Люї Вуїттон. Абсолютно не дорого. Це ж ЦУМ. Вона мусить бути справжньою. Хіба ні?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG