Доступність посилання

ТОП новини

Проблема Кучми і Лукашенка – президентів двох держав, які офіційно запрошення на саміт до Праги не одержали, та прагнуть взяти в ньому участь, - в чеській пресі сьогодні головна


Проблема Кучми і Лукашенка – президентів двох держав, які офіційно запрошення на саміт до Праги не одержали, та прагнуть взяти в ньому участь, - в чеській пресі сьогодні головна

Прага, 5 листопада 2002 - Авторитетний празький щоденник «Лідове новіни» взявся за тему - Кучма-Лукашенко - ґрунтовно. Відразу на першій сторінці в очі впадає пара кольорових портретів – президентів України та Білорусі, й заголовок статті «Білоруський та український президенти хочуть приїхати на саміт НАТО». Газета зазначає, що перед дипломатами Альянсу стоїть складна проблема: що робити з цієї парою, котра прагне до Праги, а члени НАТО з ними бачитись не хочуть. Зокрема, «Лідове новіни» наголошують: «Переговори з Кучмою для дипломатів неприйнятні після того, як виявилось, що це був ймовірно він, хто благословив продаж сучасної протиповітряної системи до Іраку», - кінець цитати. І далі газета продовжує: якби Кучма в Празі взяв участь у засіданні Євро-Атлантичної Ради партнерства», то згідно з протоколом, він би в залі, в відповідності з англійською абеткою, зайняв місце між Тоні Блером і Джорджем Бушом. «Фото цих трьох державних мужів, - підсумовують чеські «Лідове новіни», - допомогло б Кучмі покращити свій імідж».

А празька газета «Право» в статті «Кучма і далі готується до саміту» пише, що Кучма досі заяви про надання візи не подав. Далі «Право» цитує Александра Вондру – уповноваженого чеського МЗС з підготовки саміту, котрий зазначив: «Рада НАТО вирішила, що саміт НАТО-Україна відбудеться на рівні міністрів закордонних справ. Це законне рішення і ми його розуміємо».

Не оминула цієї теми і газета з найбільшим у Чехії накладом – «Млада Фронта Днес». У статті під заголовком «На саміт НАТО до Праги прибудуть і незвані гості» наголошено, що хоча й Леонід Кучма досі за візою не звернувся, за усталеними дипломатичними нормами – далі цитую газету: «було б незвичним, якби Прага заборонила Кучмі прибути на найвищу міжнародну зустріч у разі, якби він цього прагнув». Чеські дипломати наголошують, що і Фідель Кастро приїздить до Нью Йорка на засідання ООН попри відомий конфлікт між Кубою та Сполученими Штатами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG