Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса ставить під сумнів членство Кучми у міжнародній анти-терористичній коаліції


Російська преса ставить під сумнів членство Кучми у міжнародній анти-терористичній коаліції

Прага, 6 листопада 2002 – Російська преса у середу коментує дві українські теми: наслідки негативних відгуків експертів про "Кольчуги" та судову справа довкола відшкодування потерпілим внаслідок збиття української ракетою російського пасажирського літака.

"Захід Кучмі не повірив", "Небажаний гість Леонід Кучма ніяк не вирішить, чи їхати йому до Праги", "Кучму підвела Кольчуга" – такими є заголовки у російських щоденниках. Головне питання української зовнішньої політики на сьогодні, чи приїде Леонід Кучма на празький самміт НАТО, куди його не запрошують? - пише "Ізвєстія". Газета вважає, що відсутність українського президента в Празі стане крахом його цілої політики, адже Кучма самостійно, без згоди парламенту, відмовився від позаблокового статусу України, очікуючи, що його курс оцінить НАТО, і ось сьогодні "альянс завдає йому такого приниження".

Інша російська газета "Вєдомості" пише, що членство президента Кучми в міжнародній анти-терористичній коаліції під питанням після невтішних висновків експертів. Щоденник цитує експерта з російського Центру аналізу стратегій й технологій Костянтина Макієнко, який каже, що перевірка Заходу, ймовірно, мала на меті не встановлення факту продажу "Кольчуг" Іраку, а пошуку чергового приводу, аби відправити Кучму у відставку. Адже, на думку експерта, для перевірки досить було відвідати Ефіопію і перевірити там наявність радарів, потім подивитися на сертифікат кінцевого призначення. "Вєдомості" посилаються і на неназване джерело в адміністрації Путіна, яке вважає, що скинути Кучму неможливо через такі, мовляв, дрібниці, як продаж "Кольчуг", або виступи опозиції.

Інші російські щоденники "Газета" і "Комерсант" коментують початок чергового засідання Печерського райсуду Києва у справі відшкодування потерпілим від загибелі російського літака минулого року. Газети пишуть, що родичі жертв хочуть завершити процес до кінця року, перед тим як Україна укладе міждержавні угоди з Росією та Ізраїлем, де планує визначити максимальну суму компенсацій. Але російські оглядачі припускають, що через українську владу слухання буде знову відкладено. Щоденники нагадують, що суд у цій справі відкладали вже двічі з вини Міноборони України: спершу через відсутність відповідача, а вдруге через заяву міністерства, що вина України не доведена. Російські оглядачі також ставлять під сумнів здатність росіян вибити з українського міністерства гроші, адже воно досі не відшкодувало постраждалим від Броварської трагедії, в якій загинуло 3 особи і кілька десятків залишилися без домівок.

"Російская газета" цитує Голову комісії з врегулювання з Україною питань катастрофи Валерія Лощинина, який нагадує, що українська сторона досі не відповіла Росії на її меморандум від 7 жовтня, де російська сторона висунула низку конкретних вимог у цій справі; Лощинин нагадує, що Україна досі офіційно не вибачилася перед родичами загиблих під час вибуху.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG