Доступність посилання

ТОП новини

Українські парламентарії та урядовці про непрозорість дій уряду


Українські парламентарії та урядовці про непрозорість дій уряду

Київ, 11 листопада 2002 - Українські високопосадовці, представники законодавчої та виконавчої гілок влади традиційно по-різному ставляться до прозорості, чи непрозорості дій Кабінету Міністрів України у спільних українсько-російських проектах. Не є винятком і ситуація довкола угоди про створення українсько-російського газотранспортного консорціуму.

Нічого дивного, чи екстраординарного у такому підході немає. Кабінет Міністрів зазвичай захищається, Верховна Рада, особливо опозиційна її частина, усіляко критикує урядовців. Це відбувається за визначенням і поняттям – законодавча та виконавча гілка влади. Голова підкомітету з питань газової промисловості парламентського комітету з енергетики Олександр Гудима налаштований доволі радикально щодо непрозорості дій урядовців в українсько-російських проектах. Йдеться про газотранспортний консорціум:

«Уряд учора офіційно відмовив Верховній Раді надати Угоду про створення газотранспортного консорціуму, підписану Газпромом та Нафтогазом. І це є, можливо, уперше за останні роки, коли уряд офіційно не надає Верховній Раді документ, за який проголосував парламент. Коли б усе робилося чесно, прозоро, і при цьому не намагалися обійти національні інтереси, то, я думаю, що ми би мали і угоди, і були б зрозумілими дії урядовців. Тут домінує політична складова. За щось Україна перед Росією розраховується. За що ? Це питання не до мене. Я можу тільки здогадуватися, що мова йде про політичну кризу в Україні, коли чинна влада буде і за соломинку чіплятися, тонучи у таких справах, як газовий консорціум.»

Окрім цього, Олександр Гудима, вважає, що непрозорість дій урядовців, як і сама угода про консорціум, не вигідна жодним фінансовим угрупованням. Вони, на думку пана Гудими, на цьому ані зароблять, ані втратять. Втратить лише Україна. Це потрібно режимові - подарувати, чи віддати Росії консорціум – каже пан Гудима. Національна енергетична безпека нікого не обходить.

Колишній прем’єр Віталій Масол про непрозорість дій урядовців взагалі відмовився говорити. Драматизм ситуації він пояснює поспішливістю і депутатів, і мас-медіа:

«Йде підготовка у цілому цього документа. Я його ще не знаю. А ми усе поспішаємо-поспішаємо. Це законна нормальна робота уряду. Він повинен так працювати, а не розказувати кожному, що воно є. Коли буде готовий проект угоди і він буде погоджений із 2-3 урядами, тоді можна про щось вести мову.»

Солідарний із паном Масолом позаштатний радник прем’єра Кінаха Віктор Суслов. На його думку, непрозорість дій уряду свідчить про одне – угода остаточно неопрацьована, вона є наразі проміжним документом. В інакшому випадку це може викликати конфлікт між законодавчою та виконавчою владами. Що може мати негативні наслідки для уряду – вважає Віктор Суслов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG