Доступність посилання

ТОП новини

Стосовно Іраку "рильце в пушку" не лише в України - російський експерт


Стосовно Іраку "рильце в пушку" не лише в України - російський експерт

Прага, 11 листопада 2002 - Україна наполягає на участі ООН у розслідуванні справи "Кольчуг." 11 листопада в Нью-Йорку це питання має розглядати комітет Ради безпеки ООН стосовно санкцій щодо Іраку. Якою ж буде позиція Росії у цій ситуації? Відомий російський військовий експерт Павло Фельгенгауер прогнозує, що російські урядовці приватно висловлюватимуть співчуття Україні, але офіційно будуть намагатися триматися від цього скандалу якомога далі.

"Рильце в пушку сьогодні не лише в українців, але й у росіян, " - каже Фельгенгауер і додає, що якби санкції ООН справді працювали, то в Іраку сьогодні не було би жодного діючого вертольоту, літака чи радарної установки. Чому ж саме Україна опинилася є в центрі збройного скандалу?

"Україна зараз попалась. Але наші розуміють, що в будь-який момент це може статись із ними. Поки Путіна називають другом, то про російські пригоди в тому ж городі ніхто говорити не буде. Але можуть, і тому краще, як кажуть, зайвий раз на очі вчителю не попадатись."

Тобто, іншими словами, Ви вважаєте, що саме розмова в кабінеті президента Кучми змусила американців і британців зайнятися безпосередньо "Кольчугами"?

"Записали ж то його давно, але тут операція американців в Іраку має розпочатися, і мабуть Кучма їм не дуже до вподоби. Ось мені відомо, з досить вірогідних джерел, що про різні поставки зброї, до яких причетна і Росія, і Україна, у Вашингтоні і в комітеті ООН добре знали й раніше. В середині 90-их років до Іраку всупереч усім санкціям продали бойові вертольоти МІ-24, відомі як "крокодил." Звідки їх поставили невідомо, але за моїми даними їх збирали російські фахівці з Москви. Так що історія з поставками до Іраку давня і брудна."

Україна наполягає на тому, що продавала "Кольчуги " до Ефіопії. Західні експерти, зокрема з британського журналу "Джейнз Інтелідженс Дайдежст" ледь не сміються, коли таке чують, а що думаєте Ви?

"У такій мережі чорного ринку торгівлі зброєю покупця знаходять завжди. Наприклад, відомий випадок, коли кілька десятків танків Т-80 немов би з Росії продали до Болівії, а опинилися вони в Хорватії і використовували їх проти братів сербів. На цьому ринку на віру не дивляться, дивляться на гаманець. Гадаю, що "Кольчуги " потрапили не до Ефіопії, а до Іраку. Ефіопія воює з Еритреєю, яка має лише 4 винищувачі Міг-29. Щоб їх виявити, три "Кольчуги" не потрібні, тим більше що Міг-29 ловлять звичайним радаром. Мабуть, за гроші купили сертифікат остаточного користувача, бо Ефіопії "Кольчуги" зовсім не потрібні. "

А якщо, ми пофантазуємо і уявимо, що станції "Кольчуга" в Іраку вже знайшли. Чи можуть фахівці точно визначити, що це саме українські радарні системи, а не модифікація з Росії чи ще якоїсь держави?

"Експерти, звісно, це можуть визначити, якщо захочуть, якщо буде таке завдання. Це залежить від того, хто буде президентом в Україні, хто буде президентом в Росії і які будуть відносини. Якщо спецслужби проморгали, не зуміли зупинити поставку, то тепер це стає політичним питанням. Знайти обвинувачення можна на всіх. Так, зокрема, в Іраку була ще й контрабанда нафти, якою платили за зброю, і якщо починати всіх виявляти, то вийде дуже невтішна картина. Гадаю, що це робити ніхто не буде. А справа з "Кольчугами" залежить від відносин з Україною. Якщо поїде Кучма всім заважати в Прагу, то можуть на нього ще що-небудь знайти."

Дедалі частіше, передусім у Москві, звучить думка, що Україна не повинна розповідати американцям всі таємниці про "Кольчуги." Про таку небезпеку, зокрема, говорить відомий російський військовий експерт Руслан Пухов. Він каже, що під удар може постати вся військова співпраця між Україною і Росією. Що робитиме офіційна Москва?

"Звичайно, наші будуть незадоволені, але щось зробити не можуть. Зараз сподіваються, що обійдеться, що росіян не зачеплять, що американці не так багато дізнаються. Можливість тиску, звісно є і в Росії, можливо навіть більша ніж у Сполучених Штатів, в економіці, принаймні, бо товарообіг Росії з Україною більший. Але, з іншого боку, якщо запроваджувати санкції проти Кучми, то він точно не утримається при владі і можливо прийде хтось гірший для Москви. Це побояться робити."

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG