Доступність посилання

ТОП новини

Останні повідомлення продемонстрували, що Україна намагається прискорити залучення до консорціуму з управління своєї газотранспортної системи іноземних учасників


Останні повідомлення продемонстрували, що Україна намагається прискорити залучення до консорціуму з управління своєї газотранспортної системи іноземних учасників

Берлін, 12 листопада 2002 - Водночас німецький концерн “Рургаз”, який розглядається, як один з потенційних західних інвесторів, поки що утримується від жодних коментарів з цього приводу.

Німецький концерн “Рургаз” вже неодноразово заявляв про свою зацікавленість в участі в міжнародному консорціумі з управління українською газотранспортною системою. Однак нині, враховуючи, вірогідно, всю складність проблеми, представники цієї компанії утримуються від будь-яких коментарів. Відмовилися в прес-службі “Рургазу” відповідати і на запитання, чи вже надійшло звернення з боку “Нафтогаз України” з пропозицією щодо участі в розробці фінансової, технічної та правової моделі передінвестиційної фази створення консорціуму. Поки бізнесмени мовчать у наступ пішли дипломати. В одному із своїх останніх інтерв’ю посол ФРН у Києві Дітмар Штюдеман закликав Україну та Росію створювати міжнародний консорціум за участю німецької сторони. На думку німецьких аналітиків нічого дивного в цьому немає, адже йдеться про надзвичайно важливе для ФРН питання, а саме забезпечення країни газом. Співробітник мюнхенського Інституту проблем Східної Європи Фолькер Вінценц нагадав:

“Німеччина закуповує великі обсяги російського газу і тому звичайно зацікавлена в забезпеченні надійності постачання цього енергоносію.” Водночас німецький експерт звернув увагу на відсутність прозорості в процесі створення міжнародного газотранспортного консорціуму:

“Досі мало відомо про деталі домовленостей між Україною та Росією. Абсолютно не зрозуміло, наприклад, як буде розподілено голоси між учасниками консорціуму.” Як зазначив Фолькер Вінценц, єдине, що вже ясно всім, це те, що в проект доведеться вкласти мільярди, для того аби забезпечити дійсно надійне постачання російського газу до Західної Європи, оскільки українська газотранспортна система вже помітно застаріла.

До речі, на прозорості структур консорціуму та на рівних умовах для всіх його учасників нещодавно наголошували і представники німецького “Рургазу”. На думку одного з менеджерів концерну Йогена Вайзе, тільки за таких обставин роботу консорціуму вдасться зробити дійсно ефективною. З огляду ж на постійне збільшення споживання блакитного палива в Західній Європі успіх консорціуму сприятиме також зміцненню позицій України, як важливої транзитної держави для російського газу, переконаний Вайзе.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG