Доступність посилання

ТОП новини

Прямий ефір: Українсько-американські і, в цілому, українсько-західні відносини у зв’язку із звинуваченнями на адресу України щодо незаконної торгівлі зброєю до Іраку


Прямий ефір: Українсько-американські і, в цілому, українсько-західні відносини у зв’язку із звинуваченнями на адресу України щодо незаконної торгівлі зброєю до Іраку

Київ–Прага, 11 листопада 2002 - Ведучі: у Празі - Василь Зілгалов, у Києві - Сергій Грабовський. Гості: народний депутат України Ігор Гринів і шеф-редактор інформаційно-аналітичної служби телеканалу “Інтер”, член політбюро СДПУ(о) Олексій Мустафін.

Василь Зілгалов

Переходимо до другої теми – “Українсько-американські і, в цілому, українсько-західні відносини у зв’язку із звинуваченнями на адресу України щодо незаконної торгівлі зброєю до Іраку”.

Сьогодні пізно ввечері за київським часом у Нью-Йорку розпочне засідання Комітет 661 з питань санкцій щодо Іраку. Це засідання відбувається на прохання України, яка хоче, аби ООН дала оцінку щодо постачання чи не постачання Україною модерних радарних систем “Кольчуга” до Іраку.

За словами нашого кореспондента у Нью-Йорку, поки що нових фактів щодо цього засідання немає. Ми дізнаємося про деталі роботи цього комітету тільки завтра. Хотів би звернутися до наших гостей: як ви оцінюєте цей факт – засідання даного комітету? Пане Мустафін?

Олексій Мустафін

Думаю, це цілком позитивний факт. Якщо санкції проти Іраку вводилися ООН, то будь-які звинувачення щодо порушення цих санкцій має розглядати також ООН.

Якщо Україна демонструє і, принаймні, хоче демонструвати відкритість, це логічних крок.

Василь Зілгалов

Пане Гринів?

Ігор Гринів

Досі питанням “Кольчуг” та інспекціям займалися не міжнародні організації, а закордонні спостерігачі, а саме, американські і англійські. Тому бажання України зрозуміле. Воно, на мою думку, виправдане: це питання повинно вийти на інший рівень, міжнародний. І саме Україна ініціювала проведення засідання Комітету 661 Ради Безпеки ООН. Єдине, що (хотів би помилятися), але, думаю, цей Комітет відмовить у розгляді цієї справи, не візьметься за розгляд цього питання.

Василь Зілгалов

Спостерігачі вважають, що основною причиною такої напруги для України на міжнародній арені є погіршення американсько-українських стосунків, які, за словами офіційного представника Вашингтона С. Пайфера, є мабуть чи не найгіршими за останні 7-8 років. Як Ви вважаєте, що є причинами сьогодні такого ускладнення зовнішньополітичної політичної ситуації для України?

Олексій Мустафін

Мені здається, що дуже точно охарактеризований цей стан відносин між Україною та США, як криза довіри. Саме це лежить в основі погіршення відносин: зараз офіційний Київ не довіряє США, а офіційний Вашингтон не довіряє Києву. Власне, у цьому полягає головна причина погіршення цих відносин.

Ігор Гринів

Було б дуже просто розвести відношення до України і відношення до українського президента, так як час від часу пробують це робити в своїх заявах європейські керівники. На жаль, так тут не виходить.

Це погіршення назрівало вже довший час, воно не пов’язане лише з «Кольчугами». Дзвіночки ж лунали давно. Дзвіночки пролунали досить сильно у справі Гонгадзе, дзвіночки лунали під час виборів. Ми, насправді почали скочуватися від тих здобутків демократичного суспільства, які почали проростати, які ми одержали за попередніх 10 років і скочуватися, на жаль, до достатньо тоталітарної держави. І це є проблема. Це не є проблема лише українсько-американських відносин. Хоча Америка це досить добре відслідковує і свої відношення, часом, будує по таких чорно-білих принципах: якщо Україна лише переходить певну якусь критичну межу внутрішньої демократії, то відношення Сполучених Штатів моментально змінюється. Звичайно, і в них є практика подвійних стандартів. Вони мовчали досить довго і останньою краплею стала «Кольчуга». Це дуже актуально для внутрішньої політики США і вони будують цей образ ворога в Україні, який продає «Кольчуги».

Я думаю, що висунення цього питання на Раду Безпеки ООН є правильним. Торгівля зброєю здійснюється Україною довгий період. Ми продавали зброю в багато країн, серед них є члени Ради Безпеки, в тому числі і «Кольчуги» ми продавали в країни, які є членами Ради Безпеки ООН. Ця інформація є достатньо конфіденційна. Я думаю, без спеціальних санкцій, або без спеціального втручання комітету 661, або без згоди цих третіх сторін на подачу цієї інформації, ми зайдемо в певний глухий кут. Але я тут песиміст стосовно доброї волі з обох сторін.

Василь Зілгалов

Ось деякі фрагменти заяви міністра закордонних справ Польщі Влодзимежа Цімошевича у сьогоднішній пресі, в якій йдеться, що Варшава "неприємно занепокоєна" що група американсько-британських експертів не змогла переконатися у непричетності керівництва України до нелегальних поставок радарних систем "Кольчуга" до Іраку. "

Не лише Польща, але і інші держави світу висловлюють з цього приводу занепокоєння.

Нещодавно було декілька заяв українських офіційних осіб, зокрема, голови комітету закордонних справ Верховної Ради пана Табачника про те, що комісія вела себе неетично, що вони задавали питання, які стосуються дуже особливих секретів. До речі, про це сьогодні сказав і пан Марчук, говорячи про труднощі, пов’язанні з прийняттям британсько-американських експертів.

Американська сторона заявила у Києві, що, зокрема, вони хотіли почути від української влади відповідь на питання, чи дійсно був факт переговорів президента Кучми із Малєвим та зустрітися з паном Деркачем.

Якщо взяти ці два моменти, то невже вони стосуються особливих секретів України, які хотіли розкрити американсько-британські експерти, пане Мустафін?

Олексій Мустафін

Наскільки нам відомо, це не єдині запитання, які задавали британські та американські експерти. Щодо бесіди з паном Деркачем, чи підтвердження, чи не підтвердженням розмови Кучми з Малєвим - це лише два запитання і не про них говорилося, коли заявляв пан Табачник, що експерти вимагали конфіденційної інформації. Йдеться про цілком конкретні речі, зокрема, про схеми співпраці України з Росією у військово технічній сфері, про дислокацію «Кольчуг», які були продані Китаю... Тобто, це речі, які, власне, є елементами шпигунства, з моєї точки зору. Саме тому ці запитання викликали таку реакцію, а не тому, що не захотів з ними зустрітися пан Деркач.

Василь Зілгалов

Я розумію, я запитав про ці два питання, тому що хоча вони не стосуються якихось особливих секретів, на них також не було дано відповіді.

Олексій Мустафін

Я про це і кажу, що якби питання зводилися до цих двох питань, тоді б реакція була іншою.

Ігор Гринів

Я хотів би це прокоментувати, бо, фактично, ми повертаємося по колу до того, з чого прийшли. На жаль у справі з цими спостерігачами ми перші, на мою думку, допустили достатню некоректність. Ми збрехали стосовно самої автентичності, чи неавтентичності плівок (Мельниченка). Ще до їхнього приїзду, ми заявили, що плівки неавтентичні. Таким чином, на питання щодо розмови президента з Малєвим, ми, так би мовити відповіли. А тоді все інше мало вже більш емоційний характер, тому що американська сторона переконана у тому, що ми тут збрехали.

Звичайно, не можна запитати пана Малєва, дуже шкода, ви знаєте, він загинув в автомобільній катастрофі, у нас так часто буває... Я не дуже знайомий з обставинами цієї смерті, але саме слово «автомобільна катастрофа» вже викликає у мене певний острах, воно асоціюється у мене не завжди з тим, про що говорилося. На мою думку, це питання, яким зараз в нинішніх обставинах необхідно зайнятися ще раз, ще раз вивчити обставини загибелі Малєва.

Стосовно інших питань, наприклад, дислокації в Китаї «Кольчуг», це те, про що я говорив: запитайте Китай. Це нормальна відповідь української сторони. Ми не погодилися відповідати і не треба тут відразу заходити задалеко і казати, що це секретна інформація, це шпигунство і т.д. Просто треба казати, що ми, дійсно, не знаємо, де вони («Кольчуги») є. Я впевнений, що в самому договорі з Китаєм цього не може бути, щоб ми розголошували цю інформацію.

Олексій Мустафін

В такому разі, ви пропонуєте нам брехати, бо Україна, насправді, знає, де вони знаходяться в Китаї, тому що українські спеціалісти обслуговують ці «Кольчуги». Саме цим мотивують американці свої запитання.

Ігор Гринів

Вибачте, я не військовий спеціаліст. Якщо ми знаємо, то треба питати у Китаю дозвіл на те, щоб розголосити цю інформацію.

Олексій Мустафін

До речі, я сказав про шпигунство, це моя особиста думка. А Табачний, наскільки я знаю, так і відповів: запитуйте у Китая.

Василь Зілгалов

Є таке народне прислів’я: в житті як на довгій ниві, брехнею весь світ пройдеш і назад не вернешся. Припустимо собі, на хвильку, що ці «Кольчуги» в Іраку, так, чи інакше будуть знайдені і постане факт цих українських «Кольчуг», що станеться тоді в Україні?

Олексій Мустафін

Нічого не станеться - це, якщо коротко. А з іншого боку, брехня була і брехня залишається: була брехня української влади, була брехня американської влади.

Ігор Гринів

Я думаю, ми тут знову ж знайдемо якісь виправдання, наприклад, що ці «Кольчуги» там з третьої країни. Я думаю, що за цей час документи оформлені так, що ми не відповідаємо за те, куди продавала третя країна ці «Кольчуги», як вони потрапили в Ірак. Я впевнений, що ніхто напряму з України не продавав ці «Кольчуги» в Ірак. А от сам факт розмови, коли ми знали, що продавали в третю країну з метою експорту цих «Кольчуг» є серйозним політичним звинуваченням. Воно стосується, в першу чергу, певних людей і я розумію, чому нервує так сьогодні і Леонід Данилович. Це питання, яке буде мати довгі наслідки.

Василь Зілгалов

І уроки певні для багатьох політиків. Дякую, шановні гості. Ми на цьому завершуємо нашу програму. На все добре, шановні слухачі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG