Доступність посилання

ТОП новини

Марокансько – іспанський конфлікт


Марокансько – іспанський конфлікт

Брюсель, 14 листопада 2002 - “Дипломатичні проблеми між Марокко та Іспанією не повинні впливати на відносини між Марокко та усім Європейським Союзом”, - заявив цього четверга в Брюселі міністр закордонних справ Марокко Мохамед Бенеіса. Нагадаємо, що головними непорозуміннями у стосунках між Марокко та Іспанією це дискусія про те кому належить майже безлюдний острівець Персіл Розташований в Гібралтарській затоці, та погана охорона кордонів з боку Марокко, що дозволяє численним нелегальним Імігрантам перетинати гібралтарську протоку і далі імігрувати в Іспанію та інші країни ЄС.

Розпочну з невеличкої передісторії марокансько-іспанського конфлікту. В липні нинішнього року одного дня неждано-негадано мароканська поліція не попередивши Мадрид окупувала острів Перзіл (так він звучить іспанською). Араби його звуть острів Лейла, а Єврокомісія - Персіл. І ось коли іспанська сторона довідалась про захоплення цього острову вона негайно десантувала туди військові спецрозділи і мароканські солдати в лічені години накивали з острова п’ятами. Річ у тім, що питання кому належить острів Персіл, дискутується вже десятки років. Але так - чи інакше конфлікт між двома сусідніми державами спалахнув. Іспанія відкликала із столиці Марокко – Рабатту посла Іспаніїї. А під час обговорення надання технічної допомоги з боку ЄС країнам північної Африки, в рамках так званої програми “МЕДА”, Іспанія регулярно за правом вето блокує надання Євросоюзом технічної допомоги для Марокко.

Врешті - решт терпець у мароканців урвався і вони делегували до Брюселя свого міністра закордонних справ Мохамеда Бенаіссу. Він закликав Європейський Союз не проектувати непорозуміння між Марокко й Іспанією на взаємини з рештою країн Європейського Союзу. Мохамед Бенаісса запевнив Європейську Комісію та Раду Міністрів ЄС, що він розуміє необхідність розв’язання марокансько–іспанського конфлікту і найближчим часом з офіційним візитом відвідає Мадрид, аби полагодити цей конфлікт.

Інша проблема, від якої Іспанія має постійний головний біль – це регулярний приплив з Марокко в Іспанію імігрантів - нелегалів. Іспанські прикордонники щодня відловлюють на берегах Гібралтарської протоки десятки нелегалів з Марокко. Натомість згідно із словами іспанських дипломатів у Брюселі, мароканська поліція настільки корумпована, що не що бореться з нелегальною міграцією, а навпаки сприяє незаконному виїзду нелегалів з Марокко. Це питання, заявив глава дипломатичного відомства Марокко Мохамед Бенаїсса також буде обговорюватись під час його майбутнього візиту до Мадрида.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG