Доступність посилання

ТОП новини

Головний редактор газети замовив убивство кримського депутата – стверджують кримські правоохоронці


Головний редактор газети замовив убивство кримського депутата – стверджують кримські правоохоронці

Симферополь, 14 листопада 2002 - У четвер місцевий суд Центрального району Симферополя подовжив до 10 діб термін затримання підозрюваного у замовленні замаху на вбивство депутата кримського парламенту Миколи Котляревського. Учора прокуратура АРК оприлюднила його прізвище – Володимир Лутьєв, головний редактор газети “Євпаторійская нєдєля”. Однак місцеві журналісти поставили під сумнів об'єктивність суду і правомірність дій правоохоронців.

Безпрецедентний випадок – журналіст замовляє вбивство депутата, який раніше підозрювався у цілій низці важких злочинів, хоч і був виправданий. Співробітники Управління з боротьби з організованою злочинністю затримали головного редактора газети “Євпаторійская нєдєля” Володимира Лутьєва 11 листопада, того ж дня прокуратура автономії порушила карну справу за статтями 15 і 115 Кримінального кодексу України – за підозрою у замаху на навмисне вбивство, здійснене на замовлення. Начальник кримського УБОЗу генерал Сергій Семків заявив журналістам, що у правоохоронців достатньо доказів, щоб довести злочин підозрюваного.

Як ми вже повідомляли, УБОЗ, який 30 жовтня отримав інформацію про можливий замах на життя депутата Котляревського, провів операцію з імітацією його викрадення. Тепер правоохоронці мають термін до 21 листопада зібрати достатньо доказів, щоб висунути офіційне обвинувачення журналісту. Адвокат останнього – Олександр Гнєздов – вважає, що доказів УБОЗівці не мають:

“Я вважаю, що це просто провокація проти Лутьєва і справа сфабрикована від початку до кінця. А вся справа в тому, що Лутьєв дуже довго пише проти Котляревського у своїй газеті “Євпаторійская нєдєля”, крім того, порушено карну справу, де він є потерпілим і до карної відповідальності притягуються працівники УБОЗу”, – це був Олександр Гнєздов.

Сумніви щодо чистоти цієї справи виникли і в колег затриманого журналіста. В Євпаторії його знають як правозахисника та активного викривачача зв’язків місцевої влади з криміналом. Він справді дуже багато писав негативного про Миколу Котляревського, прямо називаючи його кримінальним авторитетом. Дуже різко пан Лутьєв критикував і місцевий УБОЗ. Більше того, торік УБОЗівці незаконно затримали журналіста і той домігся порушення проти начальника євпаторійського Управління з боротьби з організованою злочинністю Анатолія Туйсузова карної справи, яка зараз передана для розслідування до Запорізької обласної прокуратури. Важливим є також те, що потенційним кіллером, який прийшов з інформацією про пропозицію Лутьєва є колишній співробітник УБОЗу, звільнений з міліції.

Саме тому тут виникає чимало запитань, у тому числі: чому справу розслідує саме УБОЗ, а не карний розшук?, чому карна справа була порушена лише через 13 діб після отримання “сигналу” про можливий замах, наскільки і, найголовніше: чи не пов’язана ця справа з тим, що 18 листопада на колегії Міністерства внутрішніх справ розглядатиметься питання про майбутнє УБОЗу? Схоже, довкола цієї справи назріває серйозний скандал.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG