Доступність посилання

ТОП новини

Україна-Вірменія: про перспективи співпраці


Україна-Вірменія: про перспективи співпраці

Одеса, 15 листопада 2002 - На паромній лінії Іллічівськ – Поті – Батумі перевезена 100 тисячна тонна експортно-імпортних вантажів для Вірменії. Чимало політиків підкреслювали важливість роботи поромної переправи на шляху розширення співпраці між двома країнами.

Співпраця між українськими та вірменськими транспортниками триває два роки. Саме всередині двохтисячного року, під час візиту до Єревану делегації Одеського міськвиконкому, була досягнута домовленість між Президентом судноплавної компанії “Укрферрі” Олександром Курляндом – керівництвом вірменської транспортної галузі, місцевими бізнесменами про умови перевезення експортно-імпортних вірменських вантажів, які забезпечили їм додаткові можливості для вирішення економічних проблем країни.

- Ми розуміли, що паромна переправа на той час, та й зараз, є єдиною транспортною артерією, яка пов”язує Вірменію з країнами СНД, Центральною та Західною Європою – наголосив Олександр Курлянд. – Тому компанія “Укрферрі” зробила максимальні знижки для тих хто одержує вантажі у Вірменії. У цьому рішенні був певний ризик”.

Але, результату довго чекати не довелося: товарообіг між двома країнами у 2001 році досяг майже 16 мільйонів доларів.

Важливість поромної лінії особливо підкреслив Президент Вірменії Роберт Кочарян під час перебування в Україні у березні 2001 року, наголосивши, що паромна переправа є “найбільш коротким і дешевим шляхом для українсько-вірменської торгівлі”. Тоді ж, на переговорах з Леонідом Кучмою було заявлено, що протягом найближчих років товарообіг між Україною та Вірменією збільшився у тричі і може досягти обсягу у 45 мільйонів доларів.

Україна постачає до Вірменії метал та металопродукцію, обладнання і деталі до них, вироби хімічної промисловості, автомашини, деревину, продукти харчування, будівельні матеріали, папір тощо. У свою чергу на українському ринку представлені вірменські коньяки та вина, мінеральні води…

Слід додати, що паромна переправа забезпечує Вірменії можливості торгівлі з іншими європейськими країнами.

Особливі надії транспортники двох країн і, зокрема, українські паромщики, пов’язують з транзитом іранських вантажів до Європи та європейських у зворотному напрямку, через Україну та Вірменією. До речі, вже сьогодні судноплавна компанія “Укрферрі” досить активно здійснює транзитні перевезення іранських вантажів до Польщі та Німеччини, Литви та Латвії.

Спільні зусилля залізничників Вірменії, Азербайджану та Ірану мають стати результатом відновлення дільниці залізної дороги від вірменського кордону до іранської станції Джульфа. Якщо це стане реальністю то, за прогнозами експертів, відбудеться значне зростання обсягів транспортних перевезень на Європу.

Нині транспортне сполучення між Європою, Іраном та країнами Персидської затоки здійснюється морськими шляхами, через Суецький канал, біля Аравійського півострова.

За словами прес-секретаря Президента судноплавної компанії “Укрферрі” Олександра Федорова, - “ шлях залізничний стане у двічі коротшим ніж теперішній морський…”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG