Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Чеської Республіки ухвалив Закон щодо реформування національної армії. Вперше в історії країни буде скасована обов’язкова військова служба


Уряд Чеської Республіки ухвалив Закон щодо реформування національної армії. Вперше в історії країни буде скасована обов’язкова військова служба

Прага, 18 листопада 2002 - Ми хочемо мати армію малу, молоду, мобільну і морально мотивовану, - сказали в Празі й ухвалили закон, якого не знала історія Чеської Республіки. Новий закон означає радикальне реформування армії, однак самі чехи великого здивування не виявили.

Справа в тім, що про потреби змін в армії говорилось у чеському суспільстві давно. Громіздка, технічно відстала, перевантажена офіцерським складом армія щороку ставала все більшим гальмом на шляху демократичних перетворень у Чехії. Після вступу країни до НАТО активніше почали наполягати на реформах і самі вищі військові керівники. Особливо загострювалась тема тоді, коли в Армії ставалась якась надзвичайна подія – розбивався військовий гелікоптер, поранився солдат термінової служби чи, наприклад, з великими труднощами набрали призовників. Словом, реформа назрівала й до неї готувались.

Першими, хто привітав ново ухвалений закон, були нинішні 14–15- літні підлітки. Віднині вони та їхні батьки можуть спати спокійно: жоден з них у 2006 році не отримає повістки в армію. Вже наступного року до армії будуть призвані 10 замість 20-ти тисяч юнаків. А в цілому чеська армія зменшиться вдвічі – з нинішніх 70 на 35 тисяч військових плюс до того 10 тисяч цивільних осіб. Нагадаємо, що населення Чехії становить 10 мільйонів осіб. Позбавиться армія й такого, успадкованого від минулого режиму баласту, яким є надлишок офіцерського складу. Нині це понад половина особового складу. Аргументи змін такі: з кожним роком слабшає стан здоров’я призовників і зростають видатки на обслуговування військової техніки, котра нині під силу тільки фахівцям.

Від 2006 року служба в армії буде переведена на контрактну основу. Так само, як і на Заході, чеська армія намагатиметься притягнути до своїх лав як чоловіків, так і жінок, передусім - сучасними соціальними програмами. Мова про пільги для військових на будівництво власного житла, безкоштовне навчання, в тому числі – й цивільним професіям. Йдеться також про пільги на відпочинок, лікування, пенсійне забезпечення. І звичайно, слушна платня, котра має дорівнювати західним стандартам. План реформування торкається також технічного переоснащення армії та її спеціалізації в рамках НАТО. Йдеться передусім про чеські протихімічні й медичні підрозділи.

І ще таке. Менша армія означає звільнення сотень будівель по всій країні, від тих, де стояло військо ще за часів Марії Терезії, і тих, що облюбувала Радянська армія відразу після Другої світової війни. За словами міністра оборони Чехії Ярослава Тврдіка, армія має намір це своє майно безоплатно перевести в розпорядження міст і сіл.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG