Доступність посилання

ТОП новини

Російська преса про Україну


Російська преса про Україну

Прага, 19 листопада 2002 - Політичні непорозуміння чи радше серйозні проблеми у стосунках України із Західним світом останнього часу – залишаються об’єктами пильної уваги російських засобів масової інформації.

Європейський союз виробив модель перетворення будь-якого лідера країн СНД на ізгоя і першим таким ізгоєм може стати Олександр Лукашенко, - пише у вівторок «Независимая газета» і припускає, що така ж доля може спіткати і президента України Леоніда Кучму. Статтю опубліковано напередодні нинішнього засідання Ради міністрів закордонних справ Євросоюзу, на якому було порушено питання про можливість заборони в’їзду до країн ЄС Лукашенкові. Цитую дослівно: «Таким же шляхом із запізненням у півтора-два роки рухається і президент України. Зараз він перебуває на другому етапі: його становище відповідає статусові Лукашенка у 1998 році, коли останнього гостро критикували, але ще погоджувалися з його присутністю на міжнародних заходах».

«Звинувачення, які нині звучать на адресу Кучми з вуст західних політиків навіть набагато серйозніші, ніж докори Лукашенкові у небажанні співпрацювати з ОБСЄ. Для підготовленого до війни з Іраком НАТО продаж українських «Кольчуг» Багдадові – серйозний злочин, а на підставі магнітофонних записів колишнього офіцера охорони Кучми Миколи Мельниченка, якщо не сьогодні то завтра можуть видати ордер на арешт президента», - робить висновок автор статті в «Независимой газете».

Тим часом інший російський часопис «Московский комсомолець» у вівторок вмістив інтерв’ю з політологом В’ячеславом Ніконовим на тему розширення НАТО.

Російський політолог вважає, що шанси вступити до НАТО з поміж колишніх радянських республік, крім нинішніх очевидних вступників – Естонії, Латвії і Литви, має лише Україна. Але, не раніше ніж через 10 років. Це залежатиме, за словами російського політолога, від внутрішньої ситуації: наскільки успішно Україна інтегрується до західного співтовариства.

Однак, основну увагу російська преса, у вівторок, зосередила на внутрішніх подіях в Україні – ситуації довкола відставки уряду та появі кандидатури Віктора Януковича на посаду нового глави Кабінету Міністрів.

Серед численних публікацій привертає до себе увагу стаття в «Известиях» під промовистою назвою «Донецький клан готовий взяти Україну».

За словами автора статті, кандидатура Віктора Януковича свідчить, що Кучма вирішив зіштовхнути чолами два основні українські клани – донецький вугільний і київсько-західноукраїнський, очолюваний главою президентської адміністрації Віктором Медведчуком. А від цього зіткнення, припускає газета, скоріш за все, виграє третя сила – представник правих сил екс-прем’єр Віктор Ющенко, якого вважають найвірогіднішим кандидатом на президентську посаду.

«Багатьох депутатів бентежить, що Янукович надто схожий на Кучму, - пишуть «Известия». Як і Кучма, Янукович народився у провінції. Як і президент, отримав вищу технічну освіту, зробив кар’єру від простого інженера до директора. Тільки Кучма – знаменитого заводу «Південмаш», а Янукович – автобази», - зауважує російський оглядач. «Депутати, – продовжує він, - вже зараз інкримінують Януковичеві «агресивний провінціоналізм», невміння працювати у всеукраїнському масштабі і самовпевнені надії на те, що проблеми України вирішуються так само легко, як і питання російськомовного Донбасу. До того ж депутати побоюються, що новий прем’єр ставить собі за кінцеву мету – участь у президентських виборах. А конкурент, за яким стоять великі вугільні гроші, не потрібен ні лівим, ні правим».

«Із приходом Януковича, донецький блок потіснить дніпропетровський, що прийшов до влади разом із Кучмою. Від керма постараються відтіснити і «групу Медведчука», - прогнозує оглядач із російського часопису «Известия».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG