Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація довкола законопроектів про ОУН-УПА у парламенті


Ситуація довкола законопроектів про ОУН-УПА у парламенті

Київ, 21 листопада 2002 - На сьогодні українські законодавці розробили три законопроекти про ОУН-УПА. За суттю ці документи доволі схожі, а різняться вони хіба що різними підходами. Усі три законодавчих акти внесені до порядку денного цієї сесії Верховної Ради України. До речі, сесія закінчить свою роботу 17 січня наступного року. Однак у розклад пленарних засідань законопроекти про ОУН-УПА досі не ставляться. Навряд чи це станеться і ближчим часом.

Перший документ про ОУН-УПА розробила народний депутат від фракції “Наша Україна” Слава Стецько. У ньому безпосередньо йде мова про те, щоб визнати ОУН-УПА воюючою стороною у другій світовій війні. Другий законодавчий акт належить депутатові від фракції блоку Юлії Тимошенко Левкові Лук’яненку. Пан Лук’яненко запропонував надати статус учасників Великої Вітчизняної війни жертвам усіх політичних репресій 20 століття. У третьому документі, авторами якого є депутати від “Нашої України” Кендзьор, Костинюк та інші, йдеться виключно про Українську Повстанську армію. А також про те, щоб не просто визнати вояків УПА воюючою стороною, але й надати їм певні соціальні пільги. Як у випадку із ветеранами та учасниками Великої Вітчизняної війни. Якщо б ми зачепили ще й ОУН, кажуть автори документа, то це б значно зменшило шанси проходження законопроекту у залі. Усі три документи отримали негативний висновок парламентського комітету у справах пенсіонерів, ветеранів, інвалідів. Вочевидь, через те, що комітет є під чисто лівим контролем, себто до нього увіходять майже усі комуністи. Про це радіо Свобода сказав член фракції Наша Україна Юрій Ключковський:

«Принципово мова йде про три моменти – про зміну оцінки діяльності ОУН-УПА та визнання їх як учасників другої світової війни, про спробу історичного примирення та про надання соціальних пільг колишнім воякам.»

Стосовно першого моменту, то, за словами Юрія Ключковського, у парламенті постійно є юридичні перешкоди. Закидають, мовляв, ОУН-УПА не було представництвом держави. Пан Ключковський наголошує, що у багатьох країнах рухи опору не представляли державу, але при цьому учасники опору визнаються такими, що брали участь у війні.

Парламентарії не поспішають із розглядом документів про ОУН-УПА - політична ситуація не є сприятливою – говорить пан Ключковський:

«Ми розуміємо,що потрібна певна ситуація у Верховній Раді і, мабуть, в умовах гострого конфлікту, який є зараз, законопроекти не мають шансів бути ухваленими. Ми не поспішаємо і не тиснемо, щоб його винесли на голосування, та чекаємо сприятливої ситуації. У фінансовому відношенні – це взагалі не проблема, це чисто політична та морально-етична проблема.»

Член фракції соціалістів Микола Рудьковський переконаний, що законопроекти про ОУН-УПА, про національну символіку вкидаються Адміністрацією Президента з метою розколоти опозицію у парламенті. Спочатку треба розглянути документи про наповнення доходної частини бюджету, а потім розглядати згадані – вважає пан Рудьковський:

«Я вважаю, що такі законопроекти, як про ОУН- УПА, потрібно розглядати тільки тоді, коли будуть внесені зміни до Конституції та перерозподілені повноваження на користь парламенту та уряду. Інакше у боротьбі за різнополюсні точки зору влада знову шляхом маніпуляцій, у тому числі і шляхом виборів, отримає верх і втратиться шанс для побудови демократичного суспільства в Україні. Щоб цього не сталося, потрібно і Нашій Україні, і комуністам такі законопроекти взагалі не вносити до сесійної зали і зняти різнополюсні документи із розгляду. У такий спосіб стати вище інтриг, які закладаються на Банковій, та усе ж побудувати демократичне суспільство в Україні. Я вважаю, що учасники ОУН –УПА, якщо б їх самих запитали про це, то вони б схилилися до моєї позиції. Бо патріоти ОУН-УПА боролися за незалежну Україну. Зараз вирішується питання України як держав, її незалежності, за що дійсно боролися патріоти.»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG