Доступність посилання

ТОП новини

Громадська комісія Спілки правих сил Росії провела розслідування обставин загибелі заручників у московському театральному центрі на Дубровці і назвала саме халатність головною причиною трагедії


Громадська комісія Спілки правих сил Росії провела розслідування обставин загибелі заручників у московському театральному центрі на Дубровці і назвала саме халатність головною причиною трагедії

Москва, 20 листопада 2002 - Політична рада Спілки правих сил підбила підсумки роботи Громадської комісії по розслідуванню обставин рятування заручників у Будинку культури на Дубровці. Лідери Спілки правих сил підкреслили, що ситуація на Дубровці пов’язана, скоріше, з корумпованістю російських спеціальних служб, і з тим, що люди, які захоплюють заручників мають своїх чільних покровителів, навіть, у владних структурах Росії.

Співголова партії Союз правих сил і лідер її фракції Борис Нємцов підкреслив, що після роботи комісії у нього особисто не залишилося жодних сумнівів - озброєні бандити з’явилися у центрі російської столиці в результаті корумпованості російських спецслужб та їхньої низької професійної кваліфікації. А колега Бориса Нємцова по партії, віце-спікер Державної Думи Ірина Хакамада підкреслила, що корупція російських спеціальних служб, про яку сьогодні в Росії не говорить тільки лінивий, це - тільки наслідок корумпованості органів російської влади. Окрім офіційного Федерального Центру та чеченських сепаратистів у Чечні існує ще і третя сила, яка має джерела фінансування від нафтових можливостей та інших неконтрольованих фінансових джерел на території Чечні. Ця третя сила репрезентована і в федеральних органах російської влади - як у силових структурах, так і в громадянських міністерствах. Ця сила не зацікавлена в мирному врегулюванні чеченського конфлікту.

«І як тільки виникає база для початку мирного процесу ця третя сила відразу ж проводить військову чи терористичну операцію, яка провокує подальший розвиток військових дій,»- підкреслила Ірина Хакамада у своєму виступі на засіданні Громадської комісії. Як вважає заступник голови державної Думи, саме тому жодна з політичних сил у Росії не може змінити ситуацію, і реальні зміни можна очікувати тільки якщо з’явиться політична воля у президента Росії Володимира Путіна. «Ми не впевнені в тому, що у президента Путіна така воля є, бо це означає необхідність найсерйозніших змін у органах влади і у керівництві силових структур Росії,»- підкреслила Ірина Хакамада.

Однак, усі деталі цієї частини розслідування комісії залишилися закритими, як підкреслюють спостерігачі, це пов’язане, скоріш за все, із зустріччю Бориса Нємцова з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним. Путін погодився і з тим, щоби Союз правих сил оприлюднив певні результати свого розслідування, але, як можна було зрозуміти, Нємцов і Путін пішли на певний компроміс, пов’язаний з тим, що частина результатів розслідування Громадської комісії не оприлюднена. Таким чином політична рада Союзу правих сил репрезентувала поки що тільки відкриту частину розслідування, яка присвячена медичній допомозі заручникам після штурму Будинку культури на Дубровці. Однак, і там більшість експертів побоюються розкривати свої прізвища і виступають анонімно.

«Багато хто з людей, із якими спілкувалися представники комісії, підкреслили, що не було завдання рятувати людей, було завдання знищити терористів,» - сказав Борис Нємцов, коментуючи ту частину розслідування Громадської комісії.

Таким чином, як бачимо, навіть, гірші припущення, пов’язані із ситуацією із захопленням заручників у театральному центрі на Дубровці, виправдовуються. Російські силові структури не були готові до появи озброєних людей у центрі Москви, навіть, не тому, що немає ефективної системи безпеки, а тому, що чимало людей у цих силових структурах зацікавлені у такій появі. А російські лікарі не врятували велику частину заручників саме тому, що не було потрібної професійної координації зусиль після штурму і взагалі тому, що головним завданням було знищення терористів, а не порятунок громадян Російської Федерації та іноземців, які виявилися у заручниках.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG