Доступність посилання

ТОП новини

Прямий ефір: Про нового прем’єр-міністра України Віктора Януковича


Прямий ефір: Про нового прем’єр-міністра України Віктора Януковича

Київ–Прага, 21 листопада 2002 - Ведучі: Олекса Боярко та Ганна Стеців. Гості: народні депутати України - від фракції «Наша Україна» Євген Червоненко, від фракції «Регіони України» – Володимир Зубанов.

Олекса Боярко

Нашвидкуруч відсвіжуємо в пам’яті, що сталося саме сьогодні. Почалося це в парламенті України - Верховна Рада дала згоду на призначення прем’єр-міністром голову Донецької обласної державної адміністрації Віктора Януковича. Він став десятим прем’єр-міністром за 11 років незалежності України. За перебігом подій у парламенті спостерігав наш кореспондент Віктор Міняйло.

Віктор Міняйло

У програмній доповіді кандидат на посаду прем‘єр-міністра України Віктор Янукович говорив про незмінність курсу на інтеграцію в Європу, про необхідність співпраці виконавчої й законодавчої гілок влади, але найбільшу увагу він зосередив на соціальних питаннях

Віктор Янукович:

«Проблеми, які стоять перед четвертим парламентом і десятим урядом незалежної України, парламент і уряд мають розв’язувати разом. Першою з цих проблем є проблема з бідністю. Нам треба рішуче позбутися «страусової» політики і визнати такий факт – українське суспільство розшароване на бідних і багатих. Очевидною є потреба ухвалення законодавчих актів, спрямованих на зменшення диференціації доходів».

Віктор Янукович пообіцяв продовжувати реформи своїх попередників, насамперед у царині податків.

Переважна більшість запитань до кандидата в прем‘єри лунала з боку парламентської більшості, і вони стосувалися загальних тем: ухвалення бюджету, ситуації на селі і тому подібне. Віктор Янукович відповідав коротко й упевнено. Вивели його з рівноваги лише запитання соціаліста Івана Бокого про, м‘яко кажучи, надмірне вихваляння керівників держави. Тобто, образ Віктора Януковича на стіні одного з храмів Донецька й вишивка на килимах портретів президента України.

Іван Бокий:

«Навіщо у нас твориться ця комедія іконізації? Я відповім вам російською мовою: пройде час - и вы получите ответ и он, поверьте мне, будет очень достойный».

Під час обговорення кандидатури Віктора Януковича, лідери більшості закликали його підтримати, а лідери інших чотирьох фракцій - “Наша Україна”, комуністи, соціалісти і Блок Юлії Тимошенко заявили про неприйняття цієї особи, як глави виконавчої влади.

Однак, як колись стверджував римський історик Тіт Лівій: “Іноді більша частина перемагає кращу”

Фрагмент запису:

«...234 – рішення прийнято!»

Віктор Янукович:

«Я вдячний усім, хто мене підтримав і буду виконувати свої обов’язки так, як я у своєму житті це не раз показував».

Життя Віктора Януковича показує, що в його біографії є 2 судимості, а декому з депутатів він нагадав іншого, вже колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка.

Віктор Янукович:

«Ми йшли іншими шляхами з Павлом Лазаренко, і в мене інші цілі».

А в ложі преси одразу з’явився жарт, що один спочатку став прем’єром, а потім сів, а інший спочатку сів, а потім став прем’єром.

Олекса Боярко

Я бачу, що для багатьох це було досить веселе засідання у Верховній Раді. Пане Зубанов, у чому секрет успіху Януковича, адже є й інші керівники облдержадміністрацій? Чому Януковича не помічали раніше, а раптом він уже опинився нагорі?

Володимир Зубанов

Я думав, як знайти ту одну рису, яка б найкраще характеризувала людину, в даному випадку – Віктора Федоровича Януковича. І я прийшов до такого висновку: Донецька область, губернатором якої є Янукович, - це 5 мільйонів громадян України. Це велика область із своїми проблемами, і там мешкає багато талановитих людей, фахівців своєї справи. І треба мати головний талант, щоби всіх цих людей знайти, об’єднати у досягненні єдиної мети. В даному випадку мета – це покращення соціального становища Донецької області. І, мені здається, що ця риса Януковича, і є рисою, яка стала головною для його обрання. Це дає нам шанси й Україні теж, тому що це – дуже велика посада і важлива, що він зможе теж об’єднати усіх талановитих людей в Україні, яких дуже багато, і вести їх до досягнення єдиної мети – щоби наша Україна мала найкраще майбутнє.

Олекса Боярко

Я чую зараз на відстані важке дихання нашого другого гостя, пана Червоненка. Ви, що, вбачаєте в успіху Януковича інші речі?

Євген Червоненко

Ви помиляєтеся щодо тяжкого дихання. Зараз я чув коментар – не так усе є. Мабуть, з усіх фракцій так званої більшості Регіони України до нас найближче духовно. Справа в тім, що рішення не голосувати ми прийняли тільки сьогодні вранці. І зрадила тільки одна людина. Справа не в Януковичу, ми би голосували за Януковича, якого я знаю багато років. У кожної епохи є свої герої. Янукович – вольовий, серйозний організатор. Можливо, сьогодні такий і потрібен, щоби збалансувати ту війну старої та нової номенклатури. Я більше на стороні Донецька, бо там... я нікого не питаю, як кажуть, про перший мільйон... але вони в системному бізнесі, в системній промисловості. Київський клан, на жаль, 11 років незалежності займався грабуванням бюджету. І то була їх велич. Я їх часто називаю «бульбашками». Мені ближче системний бізнес. Та штучна, знову «зґвалтована» більшість, яку під приказ, під підпис усіх змусили голосувати, хоча ні для кого в країні не секрет, що київські групи та інші фракції були категорично проти і боялися, бо вони бачать загрозу перерозподілів чи інше. Ми кажемо інше. Коли вже Бог чи люди нас почують у цій країні? Якщо ми дійсно хочемо робити не штучні декларації... у нас там сьогодні дуже влучно сказали:« Катерина Ващук дружньо, мабуть, ще з комсомолу, підтримуючи чергового секретаря ВЛКСМ, потім партії, а тепер прем’єра...» Та не в цьому справа. Ми би підтримали Януковича... Справа в тім, і хай це чують люди, що вивести країну з кризи можна тільки, якщо дійсно сформується реальна демократична більшість, якщо ця більшість реально вибере уряд, за який візьме відповідальність, і все це мусить закріпити своїм підписом президент. Коли країні тяжко, ми не мусимо думати про себе, ми всі мусимо взятися й іти до перемоги, і обирати на посади дійсно критичних менеджерів. Наша фракція буде, мабуть, сміятися найближчі дні, як так звана більшість почне сваритися з новим прем’єром за посади. Це буде дуже смішно й неповажно для України. А ви думаєте, чого нас так не поважають...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG