Доступність посилання

ТОП новини

Парламентські вибори в Австрії


Парламентські вибори в Австрії

Прага, 25 листопада 2002 - На вчорашніх парламентських виборах у Австрії переконливу перемогу здобули правлячі консерватори - Народна партія нинішнього канцлера Вольфганга Шюсселя.

Але, політичні оглядачі звертають увагу - не так на перемогу консерваторів, як на суттєву поразку крайньо правої Партії Свободи, що її донедавна очолював Йорґ Хайдер.

Однак, спершу коротко про математичну розкладку голосів: Народна партія, яку очолює нинішній канцлер Австрії – отримала понад 42 відсотки голосів виборців. На другому місці – соціал-демократи – майже 37 відсотків. Далі йде права Партія Свободи – трохи більше 10 відсотків. І, на четвертому місці опинилися зелені – неповних 9 відсотків. А на решту партій, що взяли участь у виборах припало - 1,7 відсотка.

Нинішні парламентські вибори в Австрії були позачерговими. Право-консервативна правляча коаліція не дотягнула до завершення чотирьохрічного терміну рівно один рік. Вона, фактично, розпалася через кризу в лавах право-популістської Партії Свободи, в якої за останні три місяці змінилося 4 керівники. Свого часу партію очолював відомий крайньо правий політик Йорґ Хайдер. Його різкі, суперечливі заяви та входження Партії Свободи до урядової коаліції - спричинили серйозне напруження у відносинах Австрії з країнами Європейського союзу.

Цього разу за Партію Свободи, як ми вже сказали, проголосувало трохи більше 10 відсотків австрійських виборців, тоді як на попередні виборах три роки тому – вони здобули 27 відсотків. Таким чином, на нинішніх виборах Партія Свободи зазнала серйозної поразки.

Ще учора, коли стали відомі перші результати виборів і приблизна розкладка сил у новому парламенті, Канцлер Австрії Вольфганг Шюссель заявив: «Ми хочемо провести відверту розмову з усіма трьома партіями. Нічого ще не вирішено. Ми хочемо впевнитися, що буде виконано усі наші пропозиції щодо реформ. І все залежить від того, з якою партією ми зможемо про це домовитися. Ми хочемо запропонувати співпрацю на довірі усім трьом партіям. Я нікого не виключаю, але, врешті, все залежатиме від наших партнерів, тих, хто хоче з нами співпрацювати», - заявив Канцлер Австрії Вольфганг Шюссель.

За виборами в Австрії активно спостерігали у Європейському союзі. Голова Європейської комісії Романо Проді сьогодні привітав Вольфганга Шюсселя з переконливою перемогою його партії і висловив готовність до співпраці з новим урядом Австрії. Дипломатичні відносини ЄС і Австрії були заморожені через 7 місяців після того як у 1999 році на виборах до австрійського парламенту серйозних успіхів досягла партія Йорґа Хайдера і яка стала активним партнером консерваторів в урядовій коаліції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG