Доступність посилання

ТОП новини

Формування українського уряду – політичні перспективи


Формування українського уряду – політичні перспективи

Київ–Прага, 25 листопада 2002 - Процес формування коаліційного уряду в Україні у розпалі. Нагадаю, що напередодні обрання прем’єр-міністром Віктор Янукович та лідери 9 фракцій і груп більшості Верховної Ради підписали угоду про підтримку його кандидатури на пост прем’єра взамін на формування саме коаліційного уряду.

Сьогодні ж у зв’язку з цим постає кілька гострих питань, зокрема: - Чи буде таки створено коаліційний уряд? - Яким буде коаліційний уряд в Україні? - Наскільки залежним виявляється новий прем’єр-міністр від нестійкої пропрезидентської більшості? - Хто посідатиме ключові пости в новому уряді? - Кому належатиме вирішальне слово при розподілі міністерських портфелів? - І, нарешті, одне з головних питань - чи стане уряд Віктора Януковича фактором стабілізації української політичної та економічної ситуації?

Власне з цього питання й розпочинаємо розмову в програмі “Демократія і держава” із моєю київською колегою Надією Степулою. Надіє, чи можна сподіватися на те, що в Україні найближчим часом буде сформовано коаліційний уряд, як це планується, і що цей уряд стане фактором такої жаданої й необхідної країні стабілізації?

Надія Степула:

У ситуації з формуванням українського уряду є кілька цікавих моментів, цікавих, передусім, якоюсь дивною двоїстістю - дуалізмом усього, що відбувається. З одного боку, угоду між паном Януковичем та лідерами 9 фракцій більшості, справді, було підписано. З іншого боку, цю угоду не підписував голова Верховної Ради пан Литвин.

Володимир Литвин:

«Я політичної угоди не підписував, при підписанні політичної угоди не був присутній. І підпису президента України я там також не бачив. Чи передбачається якась ще політична угода? Наскільки мені відомо, там напрацьовується політична угода, яка вже стосується формування конкретних прізвищ щодо складу коаліційного уряду, хоча, я переконаний, на перше місце ставити треба слово професіоналізм». До речі, президент Леонід Кучма, який теж нічого такого не підписував, не був і присутнім під час голосування кандидатури нового прем’єр-міністра у парламенті – це вперше в українських прем’єріадах. Очевидно, цим було підкреслено: Віктор Янукович є прем’єром від більшості, більшістю він і презентується!

Людмила Литовченко:

Власне, і формування нового уряду, і його успішність залежатиме тепер, напевно, від парламентської більшості? Які при цьому шанси на успішність у самого прем’єр-міністра?

Надія Степула:

Віктор Янукович, легітимізований парламентською більшістю, змушений створювати коаліційний уряд. При цьому пан Янукович може або бути заручником парламентських амбіцій, або відмовитися від ідеї – намірів – створити коаліційний уряд. Як відомо, парламентська більшість не є командою однодумців, політико-економічні структури, інакше кажучи – клани, є конкурентами одне одного. Під час формування уряду, як вважає, наприклад, директор Європейського інституту інтеграції й розвитку Дмитро Видрін : “максимум отримають люди, яких називають “донецькими”. Директор політико-правових програм Центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Ігор Жданов теж вважає, що,“донецькі”, напевно, займуть в уряді ключові пости”. Такий розподіл постів може не сподобатися парламентській більшості.

Людмила Литовченко:

Чим це може загрожувати пану Януковичу та сформованому ним уряду?

Надія Степула:

Слід пам’ятати, що вихід бодай однієї фракції з більшості може призвести до делегітимізації уряду… Запас міцності майбутнього уряду, ще не сформованого, досить низький. Власне, ускладнюється формування навіть і такою великою кількістю складових більшості – аж 9 фракцій і груп. У світовій практиці навіть 2-3 складові такого плану створюють певні труднощі…

Людмила Литовченко:

А що ж потрібно для того, щоб і уряд був коаліційним, і мав запас міцності, і сам прем’єр почувався сильним, а основне – щоб настала, зрештою, та стабілізація політичної та економічної ситуації, заради якої й змінено, за великим рахунком, Анатолія Кінаха на Віктора Януковича?

Надія Степула:

Оптимістичні прогнози обіцяють, що український уряд буде сформований якщо не сьогодні-завтра, то, принаймні, до кінця цього тижня. Що ж до того, яким цей уряд буде взагалі, одностайності не мають ні політики, ні аналітики. Достеменно сьогодні можна стверджувати тільки одне: реально контролювати всі ті фракції, від яких залежить більшість, може хіба що президент України Леонід Кучма. У ситуації, коли сильний прем’єр може очолювати слабкий уряд і навпаки, автоматично посилюється вплив президента. Необхідність формування коаліційного уряду може залишитися декларацією, якщо пропрезидентська більшість і прем’єр-міністр Віктор Янукович не налагодять співпрацю на основі політичних принципів. Це досить складно в українських реаліях. Тільки на посаду першого віце-прем’єра висунули своїх кандидатів кілька фракцій і груп. Не менш гостра боротьба розгортається і навколо інших посад. І в цьому не було б нічого дивного, якби критерієм у змаганнях кандидатів була їхня фаховість. Не амбіції, не групові чи інші політичні та економічні інтереси, а фаховість, професійність, про що згадував сьогодні і голова Верховної Ради пан Литвин. У цій ситуації приємно вражає оптимізм прем’єр-міністра, висловлений у вчорашньому інтерв’ю Першому національному телеканалу України. Віктор Янукович запевнив, що “новий український уряд буде і сильним, і професійним, і у своїй роботі опиратиметься на сформовану більшість”.

Людмила Литовченко:

Чи є на цей час є найновіші повідомлення про склад уряду?

Надія Степула:

На цей час відомо поки що про такі вірогідні призначення: першим віце-прем’єром стає Микола Азаров – нинішній глава Податкової адміністрації України, до речі, він власне, з тих, кого називають «донецькими»; віце-прем’єрами, вірогідно, стають народні депутати Іван Кириленко / з питань агрокомплексу / та Дмитро Табачник / з гуманітарних питань /; паливно-енергетичний комплекс, згідно тих же повідомлень, очолить пан Гайдук. На сьогодні це всі повідомлення, які є.

Людмила Литовченко:

Дякую, Надіє, ми закінчуємо розмову на тему формування українського уряду й пошуків стабілізації. В прямому ефірі передачі «Демократія й держава» моєю співрозмовницею була київська журналістка Надія Степула.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG