Доступність посилання

ТОП новини

Шеф НБУ Стельмах став жертвою політики


Шеф НБУ Стельмах став жертвою політики

Прага, 27 листопада 2002 – Очікують, що у четвер парламент затвердить лідера пропрезидентської фракції Трудова Україна Сергія Тигіпка на посаді Голови Нацбанку України. Колишньому Голові Володимиру Стельмаху західні оглядачі дають високу оцінку, і водночас висловлюють стурбованість втратою банком політичної незалежності з його відходом.

Бажання Леоніда Кучми замінити голову Нацбанку виявилося несподіваним для багатьох оглядачів. Першим запропонував звільнення Стельмаха тодішній прем’єр Кінах. 2 тижні тому він скритикував Нацбанк за високі відсоткові ставки, що начебто затримують економічне зростання. Натомість Міжнародний Валютний Фонд вказує на успіхи банку, особливо у стримуванні інфляції і стабільності гривні. Помічник голови європейського департаменту МВФ Емануель Ван дер Менсбрюґе назвав заміну Стельмаха невдалою. "Ми були дуже задоволені його монетарною політикою. НБУ успішно зменшив інфляцію, яка минулого року була 6 відсотків, а цього майже 0. Тож, за будь-якими стандартами, це дуже позитивні зрушення. Центральний Банк також збільшив свої закордонні резерви. Тому вважаю його монетарну політику за останні роки справді успішною."

МВФ наголосив, що задля утримання фінансової стабільності центральний банк має бути незалежним і висловив жаль з приводу заміни Стельмаха на Тигіпка. "Просто шкода, що політику втягнули у цей аспект економічного життя."

Економісти кажуть: центральні банки мають бути незалежними. Політики ж, і не лише в Україні, завжди намагаються схилити центральні банки до ухвалення рішень, що посилюють авторитет тих же політиків на наступних виборах, але у довгостроковій перспективі ці рішення можуть нашкодити економіці.

Дуже типовими є вимоги тримати низькими відсоткові ставки для задоволення бізнесу, слабку валюту для сприяння експорту, або друкувати більше грошей для латання боргових дірок. Проблема у тому, що все це веде до інфляції, а в українському випадку такі кроки зведуть нанівець здобутки минулих років.

Стюарт Генсель каже Радіо Свобода, що подібний тиск чинили на Стельмаха більше року. Генсель – експерт аналітичного відділу лондонського тижневика "Економіст". Він вважає, що таким чином український уряд намагався усі свої негаразди списати на голову Нацбанку Володимира Стельмаха.

"За падіння економічного росту в Україні багато більше відповідальності несе уряд, ніж Нацбанк. Зокрема причиною є неефективна реструктуризація і дерегуляція економіки, а банк робив усе вірно: тримав стабільними ціни і гривню, що вважається безпрецедентним успіхом України."

У четвер парламент має затвердити кандидатуру відомого політика Сергія Тигіпка на посаду голови Нацбанку. Лондонський економіст Генсель припускає, що Тигіпко не одразу почне міняти монетарну політику. "Я думаю, він спершу буде обережним, щоби показати, що банк залишається незалежним від уряду. Але у перспективі є великий ризик політизації Нацбанку."

Є відгуки на ймовірне призначення Тигіпка і у російській пресі. Під заголовком "Комсомольця призвали на фінансовий фронт" щоденник "Російская газета" пише, що для Росії Тигіпко – особа відома ще з комсомольських часів, і як, стверджує сам Сергій Леонідович, він має багато друзів у Москві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG