Доступність посилання

ТОП новини

Західна преса продовжує коментувати ситуацію, в якій опинився президент України Леонід Кучма після празького саміту НАТО і аналізує зовнішню політику Києва


Західна преса продовжує коментувати ситуацію, в якій опинився президент України Леонід Кучма після празького саміту НАТО і аналізує зовнішню політику Києва

Берлін, 28 листопада 2002 - Так, німецька газета “Франкфуртер альгемайне цайтунг” опублікувала статтю під назвою “Стратегічні рішення, що живуть один день”.

“Українському президентові Кучмі буде не просто представити як перемогу, особисту поразку, яку він зазнав під час празького саміту НАТО”, - пише газета “Франкфуртер альгемайне цайтунг”. Видання нагадує, що альянс дистанціювався від Кучми, оскільки його підозрюють в тому, що він два роки тому схвалив продаж Іраку сучасних радарних систем “Кольчуга”. “Послання альянсу було чітким: Україна – так, Кучма – ні”, - пише газета і проводить паралелі з протестами опозиції, які відбувалися під гаслом “Україна без Кучми”.

Далі автор статті звертає увагу на те, що зовнішня політика України на всіх рівнях контролюється президентом, а не урядом та парламентом. В якості прикладу наводиться той факт, що текст стратегічної інтеграції України в НАТО та зміст російсько-української угоди про створення міжнародного газотранспортного консорціуму тримаються в секреті також від парламентаріїв. “Якщо українська зовнішня політика справді підпорядкована інтересам невеликої групи людей, то не дивно, що їй не вистачає стабільності, що між зовнішньополітичними заявами та втіленням їх в життя утворилася прірва”, - пише газета “Франкфурер альгемайне цайтунг”. Так, на реалізацію програми інтеграції України в ЄС насправді було виділено лише п”яту частину від запланованих для цього в бюджеті коштів. Крім того, як підрахував автор статті, впродовж останніх трьох років Україна понад двадцять разів порушувала норми, визначені угодою про партнерство з ЄС.

“З огляду на це серед оглядачів та іноземних партнерів виникає враження, що так звані стратегічні рішення насправді є рішеннями, які живуть один день”, - констатує газета “Франкфуртер альгемайне цайтунг” і додає: “Сюди пасує повідомлення про те, що Кучма за кілька днів до схвалення продажу Іраку “Крольчуг” запевнив американського президента Клінтона в тому, що Київ дотримуватиметься санкцій ООН проти Іраку.”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG