Доступність посилання

ТОП новини

В Криму відзначають Ораза-Байрам


В Криму відзначають Ораза-Байрам

Симферополь, 5 грудня 2002 - З 5 по 7 грудня мусульмани всього світу відзначають одне з найшанованіших своїх свят – Ід Аль-фітр. В Криму, де мешкає найбільша в Україні мусульманська громада, це свято має назву Ораза-Байрам і відзначається воно на офіційному рівні.

Ораза-Байрам знаменує собою закінчення Рамазану – священного для мусульман місяця, коли всі правовірні мають дотримуватися Орази – посту. Напередодні ввечері чоловіки йдуть до мечетей на святковий намаз, а кримські жінки готують святкову трапезу – це, переважно, улюблена кримськотатарська страва – чебуреки. Частину чебуреків, чи якісь інші продукти для святкового столу, а також невелику грошову пожертву “фітир”, яка в Криму обмежується півтора-двома гривнями, мусульмани віддають бідним єдиновірцям.

Ораза-Байрам, на відміну від Курбан-Байрам, що відзначається через два місяці, є більш сімейним святом. Воно триває 3 дні, під час яких проходять святкові трапези, відбувається роздача милостині біднякам, відвідування родичів і друзів. У дні свята також слід прийти на могили предків, щоб прочитати там сури з Корану. Розповідає Ефтаде Абдулаєва, співробітник газети “Голос Криму”:

“Зранку всі йдуть до мечеті молитися, і тільки після того, як проходить намаз – святковий молебень – і прочитали дуа – спеціальну молитву – всі чоловіки повертаються додому, де їх чекають жінки і діти, які молилися вдома, і тепер можна йти вітати зі святом. Після повернення з намазу мусульмани йдуть до родичів і несуть невеличкі подарунки. Для кримських татар – це, в основному, кава, чай, солодощі. Обов’язково спершу вітають дідусів і бабусь, батьків. Це найперше. Потім вітають інших старших людей, а далі – решта родичів. Й обов’язково за ці три дні свят мусиш привітати дорогих тобі, знайомих і близьких людей. Обов’язково піти поцілувати руку...” – розповідає Ефтаде Абдулаєва.

Цього року у Криму перший день Ораза-Байрам офіційно оголошений вихідним для мешканців автономії, які сповідують Іслам. Напередодні свята кримський прем’єр-міністр Сергій Куницин прийняв Муфтія мусульман Криму Хаджи Еміралі Аблаєва й обіцяв надати підтримку мусульманській громаді півострова в поверненні раніше відібраних владою мечетей, а також у побудові в Симферополі Соборної мечеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG