Доступність посилання

ТОП новини

Мусульмани України вітають своїх одновірців із святом Рамадану


Мусульмани України вітають своїх одновірців із святом Рамадану

Прага, 5 грудня 2002 – Сьогодні мусульмани України вітатимуть один одного із Рамазан Байраном! Цим святом завершується мусульманський піст, місяць молитов і добрих вчинків. В Україні сьогодні проживає більш як 2 мільйони мусульман це 4 % населення. Вони об'єднані у 260 громад. Моя колега Ольга Буряк розмовляла з Головою Меджлісу кримсько-татарського народу Мустафою Джемілєвим і Головою Конгресу вайнахів України Хусейном Берсанукаєвим.

"Нехай буде благословенним це свято для Вас!" - з таким побажанням звертатимуться сьогодні мусульмани один до одного. 30 днів мусульмани України, так само як і всі мусульманські громади світу, дотримувалися посту: під час дня вони не пили, не їли, не палили і не торкалися жінок.

Президент США Джордж Буш та його дружина Лаура привітали мусульман світу із завершення Рамадану: "Дух цього свята нагадує нам, що Іслам приносить надію і комфорт мільйонам людей у моїй країні і понад мільярду – у світі. Рамадан – це нагода згадати про те, що Іслам дав життя могутній цивілізації, що збагатила людство."

В усі часи для чеченців Рамадан був одним з найголовніших свят. До війни у Чечні навіть була традиція: де б хто не був, обов’язково на Рамадан мав приїхати на свою історичну батьківщину і привітати батьків. Розповідає Голова Конгресу вайнахів України Хусейн Берсанукаєв: "Яким би політиком, чи бізнесменом не був чеченець, де б далеко він не жив, його вважали б невихованим, якби у це свято він був відсутній вдома і сусіди це одразу помічали".

Я запитала голову чеченської громади України пана Берсанукаєва як сьогодні чеченці в Україні відзначатимуть Рамадан. "На жаль, вже 3 роки від початку другої війни ми лише телефонуємо один одному і бажаємо одного – щоби наступний Рамадан ми святкували вдома, щоби Аллах змилувався над нами, і щоби на нашій землі не було Росії. Я кажу Вам про це відверто. Ми бажаємо один одному святкувати наступний Рамадан у вільній чеченській Ічкерії".

А з чого розпочнеться сьогоднішній святковий ранок Мустафи Джемілєва, Голови Меджлісу кримсько-татарського народу: "Рано - святкова молитва, усі наші чоловіки й жінки ідуть до мечеті. Після цього зазвичай молодші відвідують старших. Скажімо до мене прийдуть мої молодші родичі, а я сам піду до старших. Багато будуть сьогодні ходити на гостини; телефони будуть переповнені дзвінками: ті, хто не може приїхати, дзвонитимуть, писатимуть телеграми. Одним словом, це день взаємних привітань."

Пан Джемілєв скористався нагодою і привітав усіх мусульман із святом: "Я з великим задоволенням, від імені Меджлісу кримсько-татарського народу вітає усіх своїх одновірців в Україні і усіх, хто слухає цю радіостанцію. Нехай це свято стане святом об’єднання, святом миру, святом взаєморозуміння між людьми. "Нехай буде благословенним це свято для Вас!"

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG