Доступність посилання

ТОП новини

Головна виборча комісія Литви провела "чистку" партійних списків кандидатів до рад самоврядувань


Головна виборча комісія Литви провела "чистку" партійних списків кандидатів до рад самоврядувань

Вільнюс, 5 грудня 2002 - Разом з виборами президента Литви 22 грудня відбудуться й вибори рад самоврядувань. Днями Головна виборча комісія викреслила зі списків кандидатів до рад самоврядувань 76 осіб, які в минулому скоїли кримінальний злочин, мають судимість і не вказали цього в кандидатській анкеті. Підчас минулих виборів самоврядувань пару років тому з партійних списків було усунуто менше - близько 50 кандидатів - за невказання в анкеті судимості.

Щоправда, серед викреслених кандидатів більшість мали судимість не за особливо тяжкі злочини - за виробляння і торгівлю самогону, за порушення правил безпеки праці. Двоє осіб мали судимість за зґвалтування в шестидесяті роки.

Всього до 1560 місць у районних і міських радах нараховується понад 10 тисяч кандидатів - близько 400 осіб більше, ніж навесні 2000 року.

Поряд зі зростом серед кандидатів до місцевих самоврядувань числа осіб з судимістю, теперішнім виборам присутні ще дві нові риси. Багато, понад 60 членів парламенту є кандидатами до місцевих самоврядувань, і щоби кандидувати в районах, вони цієї восени там прописалися. Так сталося, що в законі про вибори ще діє норма прописки. Хоча іншим законом оцей радянський релікт вже скасовано - взагалі в Литві вже не треба прописки паспорта за місцем проживання.

Також новим явищем стала участь у виборах членів родин політиків або представників родин кримінального елементу. Наприклад, дружина прем'єр-міністра Альгірдаса Бразаускаса Кристіна Бразаускєне, яка донині не брала участі в політиці, є третя в списку соціал-демократів до столичної ради. Жінка парламентаря Вітаутаса Шустаускаса намагається стати членом столичної міськради, причому вона, мешканка Каунаського району, спеціально прописалася у Вільнюсі. Список християнських демократів до столичної ради починає колишній міністр закордонних справ Альгірдас Саударгас, а закінчує його син. В партійний список Союзу свободи, який очолює маргінальний каунаський політик Шустаускас, включено двадцятирічного мешканця Каунаса за прізвищем Дактарас, і він не має ніяких політичних заслуг ані досвіду, але є сином відомого кримінального злочинця, якого багато разів судили.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG