Доступність посилання

ТОП новини

Про ситуацію довкола СВК “Росія”


Про ситуацію довкола СВК “Росія”

Київ, 9 грудня, 2002 - Ми знову повертаємося до ситуації, яка склалася довкола сільськогосподарського виробничого кооперативу “Росія” з Новоукраїнки Кіровоградської области. Нагадаємо, що з часу виходу першого матеріалу пройшло понад два місяці. Незважаючи на те, що Генеральний прокурор України Святослав Піскун пообіцяв пікетувальникам з Новоукраїнки, а відтак і слухачам радіо “Свобода”, кардинально розв’язати проблему кричущих порушень закону з боку районної та обласної прокуратури, ситуація на місці лише погіршилася.

У п’ятницю до київській студії радіо “Свобода” прийшла делегація пайовиків новоукраїнського господарства.

21 листопада делегація пайовиків сільськогосподарського виробничого кооперативу “Росія” з Новоукраїнки Кіровоградської области звернулася за допомогою до керівника президентської адміністрації Віктора Медведчука.

Говорить юрист СВК “Росія” Світлана Омельченко: “У приймальні нас прийняв особисто начальник управління з прийому громадян Григорій Іванович, на жаль, прізвища не знаю. Досить уважно він мене вислухав, моя розповідь його стурбувала, стурбувала настільки, що він швиденько мене залишив і запевнив, що зараз домовиться про зустріч особисто з паном Медведчуком. Хвилин за 15 він вийшов і сказав: шановні, пан Медведчук вам нічим не допоможе, ваше господарство він особисто розпайовувати не буде, але звертайтеся до суду. Ваше звернення ми спрямуємо знову до Генпрокуратури”.

Те, як Генпрокуратура займається цією справою, ми розповідали не раз. А недавно Світлана Омельченко одержала відповідь на одне зі своїх вересневих звернень за підписом начальника слідчого управління, старшого радника юстиції пана Черникова. Звичайно, більшість фактів, наведених у тому зверненні, не підтвердилися. Мабуть, інакше й не могло бути. А керівник СВК “Росія” Василь Рудь, який подав заяву в Генпрокуратуру ще 7 жовтня, досі відповіді не одержав, якщо не рахувати відповіддю його друге ув’язнення на 3 дні.

Тим часом зневірені пайовики новоукраїнського господарства не знають, що робити. Говорить пенсіонерка Любов Коваленко: “У нас за сертифікатами землі - по 5-10 га, ми насилу вибили ті акти. Але з 5-10 га у нас тільки по 3,86, де вони по півтора гектари діли – ми не знаємо . Ми пішли до райдержадміністрації, до Балана Володимир Петровича, а він сказав: “Нам ні Кучма, ні Кабмін не указ. У нас свій указ є.” І показує нам бумагу – ось наш указ. Ми приїхали сюди, аби взнати - де ж та справедливість. Якщо в них указ – то нам немає чого сюди приїжджати.”

Говорить ще одна пенсіонерка СВК “Росія” Валентина Нездоліна: ”У нас, працівників СВК “Росія” спонсори викрали це майно у кількості 14 мільйонів гривень, тоді як я особисто і багато працівників, які пропрацювали 40 років, залишилися без нічого. На руках у нас є майнові сертифікати на вартість майна, яке належить мені і всім колгоспникам”.

Та чи не стануть невдовзі майнові сертифікати звичайними папірцями? Говорить Світлана Омельченко: “У це майно, яке підлягає розпаюванню серед пайщиків реорганізованого КСП “Росія”, входить тваринництво, об’єкти нерухомості, техніка та інший інвентар. Як стало мені відомо від начальника державної виконавчої служби Новоукраїнського району управління юстиції Коцюрби Галини Петрівни, яка пред’явила мені довідку з нашого району, об’єктів нерухомості по нашому господарству у власності жодного уже не значиться. Все майно вже переоформлено нашому спонсору і інвестору пану Нечипоренку. Мотивують, що дані свідоцтва були видані на підставі рішення міськвиконкому ще в листопаді минулого року. Я не знаю, як там склалася ситуація щодо об’єктів техніки, після повернення з Києва ми це питання перевіримо. А на сьогодні об’єктів нерухомості у нашого господарства жодного немає. Розпайовувати нема чого”.

До речі, новоукраїнці зверталися до Генпрокуратури, щоб закон захистив їх від нечуваних знущань їхнього, з дозволу сказати, партнера, київського інвестора Валентина Нечипоренка, який привіз у Новоукраїнку 50-особову воєнізовану охорону, оснащену палицями і вогнепальною зброєю. Але закон, мабуть, захищає людей вибірково. Колишнього сторожа Володимира Жорнового він не захистив. Його так побили молодчики, що після довгих місяців цей ще не старий 52-річний чоловік помер від раку правої легені.

Можна лише здогадуватися, що чекає на Україну, коли стане чинним у повному обсязі Земельний кодекс, згідно з яким фактичних обмежень на продаж землі не буде.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG