Доступність посилання

ТОП новини

Про діяльність аналітичних центрів в Україні


Про діяльність аналітичних центрів в Україні

Київ, 10 грудня 2002 - У понеділок українські інформаційні агентства, посилаючись на президента Комітету США по НАТО Брюса Джексона, повідомили про відмову України реєструвати Національний демократичний інститут та Міжнародний республіканський інститут США. Наша кореспондентка Богдана Костюк, зв’язавшись з київськими представництвами цих двох аналітичних центрів, з’ясувала, що останні працюють у звичному режимі. Але подібні повідомлення не виникають просто так, і швидше за все ситуація навколо американських Інститутів відображає загальну тенденцію українсько-американських стосунків.

Керівник українського представництва Міжнародного республіканського інституту Кріс Холзен зазначив, що МРІ продовжує працювати над здійсненням низки проектів, які спрямовані на розвиток демократії в Україні. Те саме стосується Національного демократичного інституту. Поки що, обидва представництва працюють у звичному режимі, і на сваволю української влади не нарікають. Посольство США в Україні повідомило, що Комітет США по НАТО жодного стосунку до двох названих вище Інститутів не має.

Але повсякденне життя переконує, що немає нічого вічного в Україні: настрої на політичному Олімпі держави та настрої чиновництва досить мінливі. І якщо хтось з іноземних експертів висловить думку щодо розвитку подій в Україні, або оприлюднить результати аналізу політичної ситуації, які не сподобаються офіційному Києві, не можна виключати, що такого аналітика буде визнано «персоною нон грата». А науково-дослідний центр, для якого він працює, не отримає акредитації чи не буде зареєстрований у Києві. Нагадаю, що коли Олександр Мороз оприлюднив плівки Миколи Мельниченка, і Україна здригнулася від «Кучма – гейту», окремі можновладці пропонували оголосити «персоною нон грата» Посла США в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG