Доступність посилання

ТОП новини

Питання розподілу фінансової допомоги для багатьох країн-кандидатів залишається відкритим до саміту глав держав Європейського Союзу та лідерів цих країн


Питання розподілу фінансової допомоги для багатьох країн-кандидатів залишається відкритим до саміту глав держав Європейського Союзу та лідерів цих країн

Брюсель, 10 грудня 2002 - Саміт розпочнеться вже цього четверга в Копенгагені. А тим часом у вівторок міністри закордонних справ обговорили становище на близькому Сході, в Афганістані, схвалили пропозиції Європейської Комісії щодо посилення боротьби з нелегальною іміграцією.

Щодо збільшення фінансової допомоги країнам-кандидатам з боку ЄС, то найбільш упертою виявилась Польща, котра наполягає на збільшенні субсидій. Це й стало прецедентом, що тепер чимало країн позирають на Польшу і відповідно також бажають збільшення субсидій від ЄС. Однак, приміром, словацькі та естонські дипломати вважають, що вони були б готові вже нині закрити ці дискусії і тим самим завершити переговори про вступ до ЄС, але за умови, якщо ЄС не надаватиме преференцій іншим країнам.

Наступне важливе питання, яке обговорили глави дипломатичних відомств країн Євросоюзу торкалося становища на Близькому сході. Європейський Союз претендує на роль ключового посередника у розв’язанні близькосхідної кризи. З доповіддю на цю тему виступив Верховний представник ЄС у справах зовнішньої політики Хав’єр Солана . На основі цього звіту Рада Міністрів ЄС ухвалила постанову із закликом до керівництва Ізраїлю негайно вивести свої війська з території Палестинської Автономії і не проводити там жодних бойових дій. Крім цього ЄС звернулося до нинішніх керівників забезпечити демократичну підготовку до загальних виборів у Палестинській Автономії на 2005 рік .

Афганістан. Не менш вагома проблема в системі координат зовнішньої політики Європейського Союзу. Після американо-британських нальотів мережі водопостачання, та електромережі зазнали чималої шкоди. Тому зима для афганців цього року видасться досить суворою. Для покращення становища в Афганістані Європейський Союз ухвалив рішення надати Афганістану фінансово-технічну допомогу в розмірі понад 2 мільярда євро.

Наприкінці засідання Ради Міністрів ЄС – обговорювалися пропозиції Європейської комісії стосовно покращення боротьби з нелегальною іміграцією.

Філософія ЄС полягає в тому, що відповідальність за ріст іміграції до західної Європи повинні нести і влада тих країн звідкіля надходять імігрантські потоки. Іншими словами, якщо треті країни не створять відповідних механізмів для стримання імігрантів, то це досить негативно впливатиме на взаємини між ЄС і країнами, звідкіля надходять нелегали.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG