Доступність посилання

ТОП новини

Юридична консультація на Радіо Свобода: З активізацією ринку житла почастішали випадки продажу квартир, які не мають, скажімо так, юридично чистих документів


Юридична консультація на Радіо Свобода: З активізацією ринку житла почастішали випадки продажу квартир, які не мають, скажімо так, юридично чистих документів

Київ, 10 грудня 2002

Володимир Ляшко:

У сьогоднішньому випуску юридичної консультації розглянемо ситуацію, що стала, на жаль, досить поширеною. З активізацією ринку житла почастішали випадки продажу квартир, які не мають, скажімо так, юридично чистих документів. Ось типовий випадок, що стався з киянином Володимиром Приходьком.

Володимир Приходько:

« Я маю таку проблему: для дочки ми придбали квартиру. Оформили все через нотаріальні контори, все було сплачено, все завірено. Але на протязі десь року-двох після того, як ми придбали цю квартиру, виявилося, що за три покупці до нас вона була нібито неправильно подарована. З`явився спадкоємець, який опротестував дарування цієї квартири і, згідно з рішенням суду, було скасовано всі подальші договори купівлі-продажу, які також були завірені нотаріально. Згідно з рішенням суду ми повинні були повернути цю квартиру, а нам за неї мали повернути гроші, які ми заплатили. Виявилося, що покупці, які купили цю квартиру до нас і продали нам, на час, коли треба було повертати нам гроші позбавилися свого майна, принаймні так говорять державні виконавці, і сказали, що немає грошей, немає що повертати. Наші численні звернення до виконавців, судових установ, Міністерства юстиції, прокуратури залишаються відписками. Державні виконавці, навіть, належним чином не перевіряють, не знають, скільки по цій справі відповідачів, яке є майно. Якщо ми їм вказуємо те майно, яке нам самим вдалося розшукати, то вони говорять, що не в тому районі, що вони не можуть знову знайти відповідачів. І фактично вийшло так, що, за рішенням суду, мати з двома малолітніми дітьми - 3 і 5 років вигнали на вулицю, і за це нічого їм не відшкодовано. Тобто держава забрала квартиру і нічого не повертає».

Відповідає юридичний консультант Валентина Пазинич:

На жаль, ситуація, коли люди укладають договори на придбання квартири, яка не належить тому, хто її відчужує, не поодинокі. Тому тут треба бути дуже обережними. Якщо вже так сталося, що ви придбали квартиру, яка не належить продавцеві і, за рішенням суду, цей продавець вам має повернути вартість цієї квартири, то виконання рішення суду має забезпечити державна виконавча служба. Ви зазначаєте, що державний виконавець не сумлінно виконує свої обов’язки, оскільки він не розшукує майно, на яке можна повернути стягнення, хоча це його обов’язок, навіть, не вживає заходів для того, щоб зреагувати на вашу інформацію про наявність майна у вашого боржника. Згідно з Інструкцією про порядок виконання рішень державними виконавцями, якщо державному виконавцю тільки стає відомо про те, що майно, на яке може бути повернуто стягнення, знаходиться не на його території, він повинен негайно скласти акт і наступного дня переслати виконавчий документ і цей акт на ту територію, де діє відповідне відділення виконавчої служби. Якщо цього не зроблено, державний виконавець не виконав свої обов’язки. Його дії ви можете оскаржити до керівника відділу виконавчої служби або до суду.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG