Доступність посилання

ТОП новини

Ірак – США – ООН. Чи тренуватимуться бійці іракської опозиції на угорських теренах?


Ірак – США – ООН. Чи тренуватимуться бійці іракської опозиції на угорських теренах?

Вашингтон, 11 грудня 2002 - Команду міжнародних інспекторів ООН посилено новими експертами, які виконують мандат Ради безпеки щодо ліквідації технологій та зброї масового знищення на іракській території. П’ять постійних членів Ради безпеки продовжують вивчати іракське (об’ємисте - у 12 тисяч сторінок) досьє. Тим часом Сполучені Штати звернулися до влади в Угорщині з проханням використати одну з угорських військових баз для навчань майже 5 тисяч борців іракських опозиційних сил.

Згідно з повідомленням угорської агенції новин МТІ, експерти Сполучених Штатів для підготовки збройних підрозділів іракської опозиції мають намір використати базу угорських військово-повітряних сил Ташар, з якої американські збройні сили виконували операції під час місії на Балканах. Хоча Вашингтон офіційно звернувся до Будапешта у тій справі, на даний момент невідомо, коли, власне, розпочнуться військові навчання іракських опозиційних сил. Згідно з деякими повідомленнями, кількість тих сил може сягати десяти тисяч. Два місяці тому президент Сполучених Штатів Джордж Буш ухвалив рішення у справі підготовки борців іракських опозиційних сил. Цю справу фінансується згідно з Актом визволення Іраку, який Конгрес США ухвалив ще 98-го року й на що виділено 98 мільйонів доларів. Досі фонди використовувалися на формування політичних й організаційних заходів опозиції проти режиму Саддама Хусейна. На думку експертів, підготовка опозиційних сил для військових операцій є стратегічним кроком, скерованим, з одного боку, чинити тиск на іракський режим, а, із другого, може, посприяти міжнародним силам стабілізації ситуації в Іраку, у випадку, якщо все-таки дійде до збройної інтервенції проти режиму Саддама Хусейна.

Лідери Сполучених Штатів та Великобританії висловили сподівання, що іракську проблему буде вирішено мирним шляхом. Про це 11 грудня у Лондоні знову заявив Джак Стро - міністр закордонних справ Великобританії, найближчий союзник США у тій справі.

Джак Стро:

“Ми бажаємо вирішити кризу довкола Іраку мирно, в результаті виконання Іраком резолюції Ради безпеки, яку досягнено після важких переговорів влади Великобританії з іншими урядами. Зрозуміло, що ми дотримуємося скептичної позиції щодо відповіді Іраку. До цього змушує нас історія брехні Саддама Хусейна».

Михайло Мигалисько

У зв’язку з цим експерти п’яти країн - постійних членів Ради безпеки ООН ( США, Великобританії, Франції, Росії й Китаю) детально аналізують повний звіт Багдада про стан іракських технологій та озброєнь масового знищення. Інших десять членів Ради безпеки, які не входять до клубу ядерних держав, отримають цей документ у дещо скороченому вигляді, тобто без подробиць щодо іракських програм виготовлення атомної зброї. Очікується, що попередній аналіз 12 тисяч сторінок буде здійснено до кінця тижня. Зрештою, (частково) й на основі цього звіту міжнародні експерти ООН, виконають мандат Ради безпеки й перевірятимуть на місцях стан ліквідації програм та технологій озброєнь масового знищення на іракській території.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG