Доступність посилання

ТОП новини

Україна як сусідка ЄС: не набагато ближча, ніж Нова Зеландія…


Україна як сусідка ЄС: не набагато ближча, ніж Нова Зеландія…

Прага, 13 грудня 2002 - Європейський Союз «твердо дотримується позиції - уникнути нових ліній розподілу в Європі». Таким реченням визначено ставлення ЄС до його майбутніх, після розширення, близьких сусідів - України, Росії, Білорусі й Молдови - в заяві, яку ухвалили сьогодні на зустрічі в Копенгаґені керівники країн Євросоюзу.

Але вступити до ЄС Україна має стільки ж шансів, як і Нова Зеландія, - прокоментував сьогодні ж комісар Євросоюзу з зовнішніх узаємин Крис Паттен.

А нинішній фактичний голова ЄС, міністр закордонних справ Данії Пер Стіґ Мелер на сьогоднішній прес-конференції в Копенгаґені пояснив майбутні взаємини між Європейським Союзом і Україною так: «Керівництво (мається на увазі Данія, яка головує зараз у ЄС) започаткувало спеціяльну ініціятиву - так звану Ініціятиву щодо нових сусідів, - особливо зосереджену на Україні, Молдові й Білорусі. Це не означає, що ми забули про інших - але саме з цими трьома країнами ми мусимо зміцнити й поглибити наші взаємини й піднести ці країни - так, щоб ми не мали проблем по сусідству».

Отже, Україна - в одній групі з Молдовою й Білоруссю. У Євросоюзі розуміють, що таке групування дещо штучне. Пер Стіґ Мелер далі: «Ми маємо допомогти їм стабілізувати їхні економіки, допомогти їм розвинути чи усталити їхні демократії, і ми маємо різні плани для них, бо вони дуже різні - становище в Молдові, Україні й Білорусі зовсім інакше, і це означає, що ми повинні мати окремі стратегії для кожної з цих країн».

За словами міністра закордонних справ Данії, йдеться, серед іншого, про економічну співпрацю з цими країнами й економічну допомогу їм, щоб там зросло суспільне життя, поліпшилися системи освіти, інфраструктура, щоб могли зрости економіки цих країн - таким чином ЄС сподівається водночас поліпшити в них і становище з демократією й правами людини.

Причина проста: особлива увага до України, як і до інших двох згаданих держав, - не через власну важливість України, а через її «сусідське» географічне розташування й проблемність: «Якщо ці країни не розвиватимуться, то, звичайно, в нас виникне ще одна проблема - бо ж будуть люди, які намагатимуться дістатися через кордони, організована злочинність, наркотики - все те, що стається, коли бідні країни намагаються вижити по сусідству з багатими країнами».

Ось таку позицію Європейського Союзу щодо України висловив міністр закордонних справ Данії Пер Стіґ Мелер: співпраця - задля того, щоб не мати ще більше мороки на свою голову, - і особливий статус сусіда попід тином. Тільки от тин намагатимуться не називати вголос «новою лінією розподілу»…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG