Доступність посилання

ТОП новини

Чергова близькосхідна ініціатива Тоні Блера


Чергова близькосхідна ініціатива Тоні Блера

Прага, 17 грудня 2002 – Британський прем’єр продовжує дивувати надзвичайною зовнішньо - політичною активністю. Хоча деякі західні оглядачі схильні називати її прояви з боку Блера, насамперед, намаганням допомогти своєму вашінґтонському колезі і зменшити негативізм арабського світу до США з приводу іракської кризи. Але, тим не менше, нова ініціатива Даунінґ Стріт стосується ізраїльсько-палестинського врегулювання.

Не зважаючи на наближення у кінці січня 2003 року виборів в країні, Тоні Блер все ж виступив з ініціативою провести в Лондоні саме цього місяця представницьку конференцію з проблем врегулювання палестино-ізраїльського конфлікту. Як повідомляє західна преса, британський прем’єр використав для проголошення нової ініціативи на Близькому Сході візит до Лондона сірійського президента Башара Асада, котрий очолив країну після смерті свого батька Хафеза Асада. Мабуть у Британії сподіваються на тісні зв’язки Асада-молодшого , адже він тут навчався медицині та й дружина його родом з Англії. Але є й інші причини. Наприклад, Блер сподівається, що Башар Асад зможе якось вплинути на бойове крило палестинського руху, адже ж недарма у Вашінґтоні вважають, що за активністю Хезболла стоять якраз сірійці. Щоправда сірійський президент відкинув натяки на його прихильність до палестинських бойовиків і підкреслив, що його країна підтримує лише представників національно-визвольного руху Палестинської автономії.

Не зважаючи на глибокі розбіжності між Дамаском і Лондоном у іракській проблемі, Тоні Блер все ж висловив надію на якесь послаблення суперечностей і здійснення спільних кроків у близькосхідному врегулюванні. На Даунінг Стріт сподіваються що січнева конференція у Лондоні буде представницькою, окрім четвірки учасників близькосхідного врегулювання – США, Євросоюзу, Росії та ООН – планують запросити представників Єгипту, Саудівської Аравії та Йорданії. Тоні Блер, виступаючи в Палаті общин, підкреслив, що необхідно докласти вирішальних зусиль «якраз в інтересах палестинців та ізраїльтян, щоб ми могли дійсно стати свідками здійснення мрії президента Джорджа Буш – мирного сусідства двох держав – Ізраїлю і Палестини».

Агенства вже повідомили, що лідер Палестинської автономії Ясір Арафат прийняв запрошення Блера на майбутню конференцію. Відомо також, що керівництво Ізраїлю вважає головною перешкодою у переговорному процесі саме Арафата.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG