Доступність посилання

ТОП новини

У Євпаторії відбулися перші загальнокримські збори гуртків плекання української мови


У Євпаторії відбулися перші загальнокримські збори гуртків плекання української мови

Симферополь, 19 грудня 2002 – Перші загальнокримські збори гуртків плекання української мови пройшли в четвер у Євпаторії. Майже три сотні делегатів – школярів та учителів із усіх адміністративних одиниць Кримської автономії, а також 90 делегатів із Севастополя – обговорили перспективи руху плекання української мови в кримських школах, ініційованого Українською світовою спілкою професійних учителів.

Гуртки плекання української мови з’явилися в Криму чотири роки тому разом із виникненням місцевих організацій Української світової спілки професійних учителів, яка ініціювала цей рух. В Криму це перший такий загальнокримський захід, він організований молодіжною громадською організацією з Євпаторії “Всесвіт”, яка є колективним членом Світової спілки вчителів.

Делегати зборів поділилися власним досвідом роботи гуртків і розробили план їхнього створення в усіх кримських школах. Голова “Всесвіту” Едуард Леонов переконаний, що за сприяння вчителів-філологів цей рух стане в Криму масовим: “Ми поставили перед собою кілька завдань. Крім проведення цього з’їзду і створення гуртків у школах, де є україномовні класи, ми підійшли до того, що гуртки плекання української мови мають працювати в усіх кримських школах, незалежно від мови викладання. Крім того, ми збираємося ініціювати проведення в навчальних закладах автономії наприкінці навчального року триденного свята української мови, як це робиться у всіх українських школах за межами України”.

Ще одне питання, яке обговорили під час загальнокримських зборів учителі, – про те, як змусити офіційні профспілки відстоювати інтереси педагогів перед владою. Українська світова спілка професійних учителів має намір допомогти своїм колегам у відстоюванні своїх соціальних прав. А євпаторійські делегати зборів спільно з батьками учнів 6 місцевих шкіл, де є україномовні класи, ухвалили звернення до міської влади з вимогою створити на базі загальноосвітньої школи №13 першу повноцінну українську школу в Євпаторії.

А ще учасників цього заходу привітав Святий Миколай, якого з собою привезли актори симферопольської театру-студії “Світанок”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG