Доступність посилання

ТОП новини

Передріздвяна Прага гарна. Та, як і повсюди, Різдво у Чехії має свої багаті національні традиції й свої особливості


Передріздвяна Прага гарна. Та, як і повсюди, Різдво у Чехії має свої багаті національні традиції й свої особливості

Прага, 20 грудня 2002 – Насамперед, це барви. Чеська народна традиція віддає перевагу червоному кольорові – символові життя, і зеленому – надії. Люблять чехи і золотити, тобто покривати різдвяні прикраси бронзовою барвою. Тому не дивно, що золото виблискує повсюди – на ялинкових прикрасах і омелі. Омела, покрита золотою фарбою чи зелена, також належить до чеської Різдвяної традиції. Пучок омели підвішують під стелю. Скільки разів перейдеш під ним на Різдво, стільки й матимеш щастя, – такою є народна прикмета.

Щороку все більше звертаються чехи до своїх джерел, черпають із рідної криниці. Наприклад, якщо в перші роки після Оксамитної революції вертепи були рідкістю, то нині без них не можна уявити собі чеське Різдво. І не тільки на селі. Вертепи притягають людей до храмів, вони встановлюються на міських площах, а діти особливо радіють живим вертепам, зі справжнісінькими трьома царями і осликом. Нині вже можна впевнено сказати, що в Чехії перемогла національна Різдвяна традиція, чужі Діди Морози і навіть Санта Клауси тут не прижились.

Особливо популярним серед дітей цього року є телефонний зв’язок із Ісусиком. Все дуже просто. Потрібно зайти до телефонної будки, підняти трубку і попросити в Ісусика дарунок. Наприкінці розмови Ісусик запитає число домашнього телефону, щоб потім потай прохання повідомити батькам. Так у Чехії виповнюються дитячі мрії.

І все ж цьогорічне Різдво особливе. Востаннє Чеська Республіка відзначає його з Вацлавом Гавелом як з президентом країни. А чеський президент розлучається зі своїми співгромадянами, відкривши їм своє серце. Маю на увазі велике неонове серце, що прикрашає Град – резиденцію президента і є головною домінантою Різдвяної Праги. І звичайно, не забувають чехи про тих, кому небувала цьогорічна повінь забрала все – житло, домашніх звірів, майно. Уряд зробив їм дарунок – скасував на півроку обов’язок сплачувати податки і дав фінансову допомогу.

У Різдвяну ніч життя на вулицях чеських сіл і міст завмирає. Родини збираються разом за святковим столом. Чути лише колядки і як тихо про Різдво перемовляються між собою зорі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG