Доступність посилання

ТОП новини

Різдвяні свята і терор


Різдвяні свята і терор

Прага, 26 грудня 2002 – Нинішні католицькі різдвяні свята, які досі були радше символом миру, прощення і родинної згоди, стали у різних кутках світу оказією для вияву релігійної нетерпимості і терористичних замахів.

Мова піде зокрема про випади мусульманських фанатиків проти християнських церков і установ у деяких мусульманських країнах, де, під впливом ісламістської пропаганди, у християнському Заході вбачають ворога мусульманського світу.

Почнемо від Пакистану, який, поряд із Саудівською Аравією, у якій взагалі відсутні християнські святині, завжди був опорою ісламського фундаменталізму. Нечисленні християнські церкви у цій країні, тобто в Пакистані, особливо після того, як президент країни Мушарраф прилучився до організованої США атнтитерористичної кампанії, стали об’єктом постійних нападів і пильної охорони з боку поліції. Унаслідок поліційних рейдів біля однієї із церков в Ісламабаді напередодні свят знайдено пакет з вибухівкою і таким чином відвернено терористичний акт , запланований на різдвяні відправи. Тим часом в одній із невеличких церков неподалік від Лахора, де в середу відбувалася різдвяна меса за участю кількох десятків віруючих, два терористи у традиційних мусульманських жіночих покривалах підірвали у церкві гранату, убивши трьох і поранивши понад десять людей. Журналісти наводять у зв’язку з цим попередні терористичні акти проти християн, проведені місцевими ісламістами протягом останнього року. Унаслідок цих атак загинуло принаймні 30 людей і понад сто було поранено. Останній із цих актів стався 25 вересня, коли терорист у представництві християнської доброчинної організації в Карачі, що займалася розподілом продовольчої допомоги, розстріляв семеро працівників цієї установи, прив’язавши їх перед тим до стільців. 17 березня унаслідок вибуху гранати у протестантській церкві в Ісламабаді загинуло п’ятеро людей, включно із працівницею американського посольства і її дочкою. 5 серпня ісламісти здійснили напад на християнську школу для іноземних дітей в місті Муррі неподалік Ісламабада, убивши шестеро осіб. Кілька днів пізніше, 9 серпня унаслідок вибуху гранати у пресвітеріанській церкві загинуло четверо людей.

Однак, повідомлення про напади на християнські церкви у цьогорічні різдвяні свята надійшли і з інших країн. Приміром, у сусідній Індії на католицький святвечір група бандитів за допомогою саморобної бомби стероризувала віруючих протестантської церкви, пограбувавши кількасот віруючих. В Індонезії поліція знешкодила 250-кілогранову бомбу у місті Палу на північний схід від Джакарти. Ця бомба, як заявили представники поліції, була значно більша від тієї, яку терористи підірвали у дискотеці на острові Балі. Унаслідок вибуху тоді загинули 192 особи, переважно молоді люди із західних країн.

У самій Джакарті ісламісти телефонними дзвінками до поліції залякували віруючих про підготовку терористичних актів, проте, як повідомляють журналісти, місцеві церкви були повні. Щоправда, поліція перевіряла всіх прибулих детекторами на наявність металу.

Не обійшлося без інцидентів і в християнських країнах. Приміром, у Бєлграді З0 місцевих націоналістів заблокували англіканську церкву, не впустивши на різдвяну месу віруючих, переважно іноземних громадян.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG