Доступність посилання

ТОП новини

Сергій Куницин – найвпливовіший кримський політик 2002 року


Сергій Куницин – найвпливовіший кримський політик 2002 року

Симферополь, 27 грудня 2002 - За результатами традиційного щорічного опитування експертів, проведеного наприкінці грудня Кримським центром політичних дослідників, найвпливовішим кримським політиком 2002 року визнаний глава уряду автономії Сергій Куницин.

У Сергія Куницина – найвищий рейтинг впливовості – 7,15 з 10 можливих. Він значно відірвався за рейтингом від спікера місцевого парламенту Бориса Дейча та його заступника Василя Кисельова, які за результатами опитування посіли 2-е і 3-є місця. Усі троє є лідерами проурядової парламентської більшості у Верховній Раді АРК, яка зараз нараховує понад 70 депутатів зі 100 за списком. Сергію Куницину цього року вдалося не тільки виграти вибори, вдруге стати прем’єром і сформувати коаліційний кримський уряд, де ключові посади обіймають його прихильники, але й не допустити до парламенту автономії його головних політичних супротивників – впливового кримського підприємця Льва Міримського і лідера місцевих комуністів Леоніда Грача.

Втім, за версією експертів, а це – симферопольські і київські політологи та журналісти, які пишуть на політичні теми, народні депутати України Лев Міримський і Леонід Грач – теж серед найвпливовіших. У цьому списку вони посідають 4-те і 5-те місця. А новим для цьогорічного опитування є те, що у чільній десятці найвпливовіших кримських політиків – аж три представника Меджлісу – його лідери, народні депутати України Мустафа Джемілєв – 6-й і Рефат Чубаров – 9-й, а також віце-спікер парламенту автономії Ільмі Умеров – 8-й.

Сьомий у рейтингу найвпливовіших – уперше Ігор Франчук. Народний депутат України Франчук-молодший своїм впливом завдячує не стільки батькові – екс-прем’єрові Анатолію Франчуку, скільки посаді, яку сам обіймає і після виборів – він є президентом найпотужнішого і найперспективнішого кримського підприємства – Державного акціонерного товариства “Чорноморнафтогаз”. А замикає десятку найвпливовіших – бізнесмен і депутат кримського парламенту Андрій Сенченко. Хоча той і програв під час поділу кримських портфелів і крісел після виборів, однак контролює найпопулярнішу на півострові Чорноморську телерадіокомпанію і залишаються дуже активним у публічній політиці.

Нагадаю, що торік найбільш впливовим в автономії був визнаний тодішній спікер Леонід Грач. В попередні роки такими визнавалися ще раз Сергій Куницин і Леонід Грач, а також Анатолій Гриценко, Аркадій Демиденко та Анатолій Франчук. Автори дослідження наголошують, що підсумки опитування не несуть для його об'єктів жодного позитивного чи негативного політичного навантаження і відображають лише точку зору експертів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG