Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде війна у Межиріччі?


Чи буде війна у Межиріччі?

Прага, 30 грудня 2002 – Тема Іраку не сходить з перших сторінок світової преси. Чимало спостерігачів вважає, що питання початку війни США проти іракського режиму Саддама Хусейна – це справа кількох тижнів. Хоча у Вашінґтоні не поспішають з остаточним рішенням, а інспектори ООН скоштували у ці дні «на смак» воду у Євфраті.

У зв’язку з іракською кризою надзвичайну активність проявляють останніми тижнями політики і дипломати арабських країн. Вони дуже зацікавлені у мирному вирішенні проблеми Іраку. Лідери цих держав у ці дні різними способами спонукають Саддама Хусейна, щоб він заради збереження миру і спокою у регіоні сам пішов у відставку і виїхав десь до Єгипту, Лівії, на Кубу чи до Північної Кореї. «В арабських країнах прекрасно розуміють, що прагнення адміністрації США розпочати воєнну кампанію проти Іраку пов’язане не стільки із загрозою застосування зброї масового знищення, скільки через бажання позбутися Саддама, - заявив один дипломат. – Тому наше завдання – вмовити Хусейна, поки ще не запізно...» У кінці минулого тижня з подібною заявою, фактично відкрито, виступив міністр закордонних справ Саудівської Аравії Сауд аль-Фейсал. Він, зокрема, сказав, що лідери близькосхідних держав неодноразово радили президентові Іраку вжити всіх заходів для відвернення війни у регіоні.

А тим часом Вашінґтон спростовує деякі «воєнні міфи». Так, у неділю в інтерв’ю телекомпанії NBC держсекретар США Колін Пауел заявив, що його країна не збирається нападати на Північну Корею, бо заяви – погрози з боку Пхеньяна – не більше, як «дешевий шантаж країни, яка голодує, перебуває в енергетичній кризі на грані економічного краху», - вважає Пауел. А щодо Іраку, то держсекретар чітко зауважив, що США поки-що не ухвалили остаточного рішення про застосування сили супроти іракського режиму. Він нагадав, що до 27 січня міжнародні інспектори повинні надати Раді Безпеки ООН повний звіт про вивчення ситуації в цій країні.

А тим часом британська Sunday Express повідомила на вікенд, що ніби-то президент США вже назвав точну дату початку війни в Іраку. Газета стверджує, що ця «військова таємниця» була розкрита прем’єр - міністрові Ізраїлю Арієлю Шарону під час телефонної розмови між ним і главою Білого дому у перший день католицького Різдва. Ця газета називає дату початку війни проти Іраку – 21 лютого 2003 року. Хоча преса оприлюднювала вже, як можливий початок такої воєнної операції, такі дати, як 15, 25 грудня 2002 року та інші...

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG